Promenader ska ersätta piller

Aktivering i stället för medicinering. Så lyder kommunens recept för att minska antalet piller för äldre.

Örjan Johansson är läkemedelsstrateg och läkare på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Han är medveten om problemet med att många äldre får olämpliga mediciner - men hävdar att Västervik har en relativt låg förskrivning av sådana här läkemedel. Arkivbild: Anders Steiner

Örjan Johansson är läkemedelsstrateg och läkare på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Han är medveten om problemet med att många äldre får olämpliga mediciner - men hävdar att Västervik har en relativt låg förskrivning av sådana här läkemedel. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-10-04 00:00

I går berättade vi att äldre fortfarande får väldigt många mediciner, och att flera av dem klassas som olämpliga av Socialstyrelsen. I snitt får de äldre på särskilda boenden nio olika mediciner per dag.

Ett känt problem - som sjukvården i Västerviks kommun ser allvarligt på.

- Vi jobbar mycket med det här, och har sedan flera år en läkemedelsgenomgång en gång om året, säger Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.

Läkarna har blivit mer medvetna och restriktiva på senare år, tycker han. Och problemet tacklas även på andra plan. Inom äldrevården satsar kommunen på att sprida ett "aktiverande förhållningssätt". Med en aktivare vardag ska de äldre kunna slippa åtminstone några av sina mediciner.

- Jag som medicinskt ansvarig sjuksköterska har varit runt och pratat med enhetschefer på de särskilda boendena om hur viktigt det är med aktiviteter i stället för mediciner. Har man en orolig patient så är inte tabletter det första man ska ta till.

Nej, hellre då promenader och andra aktiviteter. De äldre ska inte bara sitta framför teven, utan ut och röra på sig. Vardagsrehabilitering är också viktigt.

- Att själv få resa sig upp från en stol i stället för att personalen lyfter en, det gör skillnad.

Men har personalen tid och resurser för det här?
- Vi har jobbat intensivt med detta, och sett att vi faktiskt sparar tid. Hemtjänsten kanske kan klara sig med en personal där man annars måste vara två. Och patienten känner sig mer delaktig, självförtroendet ökar.

Örjan Johansson, läkemedelsstrateg i länets primärvård och verksamhetschef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik, är medveten om att det fortfarande skrivs ut en hel del olämpliga mediciner till äldre. Men i vår kommun ser det bättre ut än på många andra ställen - vilket kanske beror på det strategiska arbete som pågår sedan flera år tillbaka när det gäller just de här frågorna.

- Vi följer regelbundet upp detta via läkemedelskommittén, och har några apotekare anställda som regelbundet träffar doktorerna. Det ingår i kommitténs mål att minska de olämpliga läkemedlen till äldre över 75 år.

Stora Trädgårdsgatans hälsocentral har i flera år fått landstingets läkemedelspris för att man jobbat smart med läkemedel. Även Esplanaden och Gamleby hälsocentral har fått pris för sitt läkemedelsarbete.

- Landstinget premierar enheter som har haft en klok förskrivning.

Motion är bästa medicinen

Far - en effektiv medicin, helt utan farliga biverkningar - kommer att rekommenderas i Socialstyrelsens nya riktlinjer, som ska antas under hösten. Far står för "Fysisk aktivitet på recept" och ska skrivas ut samband med rådgivning före andra former av rådgivning eller träning i landstingets regi. Det berättade landstinget i ett pressmeddelande i går.

En arbetsgrupp av sjukgymnaster har tillsammans med Folkhälsocentrum inom landstinget arbetat fram rutiner för förskrivning av Far. För att inspirera och sprida rutinerna ordnas utbildningsdagar för alla sjukgymnaster i länet den 4 och 5 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om