Projektet Granit ska locka klättrare till Västervik

I Sverige finns det tusentals personer som är klättringsintresserade. Med projektet Granit vill man locka hit dessa och göra Västerviks kommun till en klätterdestination.

Jan-Olof Strömqvist och Jonny Wettermark rensar även bort gammalt bråte vid Råsklippan.

Jan-Olof Strömqvist och Jonny Wettermark rensar även bort gammalt bråte vid Råsklippan.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-11-18 00:00
Vid Överums idrottsplats breder den långa Råsklippan ut sig och här finns klättringsleder som är mellan 10-25 meter höga. Bara för några veckor sedan var marken nedanför lederna igenvuxna med sly, mossa och träd. Men sedan några veckor tillbaka har man börjat med att rensa upp för att göra Västerviks klättringsleder mer lättillgängliga och göra Västervik till en klätterdestination. -  Det är otroligt häftigt att klättra här på Råsklippan, säger Jim Wasmuth, som har klättrat i över 30 år och som nu jobbar heltid med projektet Granit. För två år sedan startades klätterprojektet som är ett samarbetsprojekt mellan Västerviks kommun, Västerviks klätterklubb och företag inom besöksnäringen för att man vill göra Västervik till en klätterdestination. Målet är att många av Sveriges tusentals klättrare ska upptäcka Västervik som klätterort men man vill även få folk som aldrig tidigare har klättrat att prova på och börja. Projektet inleddes med en förstudie där man såg över alla klättringsleder, berg och klippor för att se vad som behövdes göras vid respektive. Vid en del ställen var det mer och göra än andra. Ett exempel är just Råsklippan där man under de senaste veckorna har fällt träd, gjort nya stigar och tagit bort massa sly och mossa som är i vägen. Råsklippan i Överum är ett av de första bergen som man har börjat renovera.-  Vi har gjort en prioriteringslista där vi börjar med de mest populära bergen, säger Jim. Förutom att göra en grundlig upprensning vid berg och klippor byter man även ut bultarna i bergen som man använder vid klättring. De gamla bultarna byts ut mot nya, rostfria bultar och i samma veva passar man även på att göra lite nya klättringsleder vid de olika bergen. Jim berättar att Västervik har en stor potential när det gäller att bli en klätterstad. För att så många som möjligt ska kunna upptäcka vad kommunen har i klätterväg satsas det också på en webbsida där man kommer få ta del av senaste nytt, klättringslederna och vad som är på gång inom klättringen i kommunen. En utförlig guide kommer även finnas tillgänglig för de som vill se var man kan klättra i kommunen och hur man tar sig dit med mera. -  I guiden kommer våra klättringsleder och bouldersområden finnas väl utmärkta, säger.
Klätterprojektet Granit
Projektet är ett samarbete mellan Västerviks klätterklubb, Västerviks kommun (Turistbyrån och kultur och fritid) och olika företag inom besöksnäringen (Överums vandrarhem, Risebo fritid med flera).Målet med projektet är att göra Västervik till en klätterdestination och locka till sig klättrare från Sverige men även från övriga världen. I juli i år fick projektet 1,7 miljoner kronor i bidrag av länsstyrelsen i Östergötland. En webbsida ska lanseras där bland annat en ny klätterguide ska finnas där alla klätterberg och bouldrar i Västervik är utmärkta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om