Planen för Piperskärrs lekplats – och Stadsparkens toa

Flera projekt som skulle dragits igång under förra året har fått vänta, bland annat lekplatsen i Piperskärr. Nu ser det ut som arbetet kommer igång i år istället.

Daniel Niklasson säger att flera projekt nu kan komma igång under året. Bland annat en ny offentlig toalett i Stadsparken och markköp som möjliggör en lekplats i Piperskärr.

Daniel Niklasson säger att flera projekt nu kan komma igång under året. Bland annat en ny offentlig toalett i Stadsparken och markköp som möjliggör en lekplats i Piperskärr.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2022-04-08 16:00

I investeringsredovisningen för kommunen för 2021 nämns flera byggprojekt som inte blivit av under året. Anledningarna skiftar men gemensamt för de flesta är att pandemin påverkat takten som man har kunna genomföra projekten i.

Det säger Daniel Niklasson. Han är chef för samhällsbyggnadsenheten och berättar att man under de här två och ett halvt åren haft personal som själva blivit sjuka, eller har vårdat sjuka barn. Detsamma gäller för entreprenörer. 

Men nu ser det ut att lätta och man har, delvis på grund av att man kunnat anställa projektledare, kunnat ta tag i projekt som av olika anledningar inte blivit av.

Ett exempel är en ny lekplats i Piperskärr. Den har vi skrivit om förut och problemen som nämndes då, man äger inte marken den ska byggas på, är ännu inte lösta. Man har budgeterat för 2,5 miljoner.

– Nej, men vi har fortsatt förhandlingarna och jag räknar med att komma överens med markägaren under året, det är vår absoluta förhoppning, säger Daniel Niklasson.

Det skulle i sin tur innebära att man under nästan år sätter spaden i marken och börjar att bygga.

Fler toaletter i Stadsparken i Västervik ska också vara på gång. Det har varit efterfrågat.

– Ja, så sent som den här veckan har vi gjort beställningar på det. Det kommer att bli en ny offentlig toalett i anslutning till generationsparken, vi kommer att sätta igång arbetet till hösten.

Fler spadtag är att vänta, förlängningen av Forellvägen, även det en långkörare i sammanhanget, ska man börja att bygga inom kort.

– Det är vägen som går bredvid Gertrudsvik och ner mot äppelodlingarna. Byggnationen skulle jag säga kommer att dra igång innan sommaren.

I Överum har man också fått vänta på vissa centrumåtgärder, en halv miljon kronor finns avsatta för dem. Det har blivit "nedprioriterat" enligt handlingarna.

– Det innebär helt enkelt att det dykt upp annat som är mer brådskande. Exempelvis kajerna längs Gamlebyviken som rasat och där vi måste göra snabba åtgärder. Då har varken vi eller entreprenören folk till att utföra åtgärder som varit planerade.

– Men vissa av åtgärderna kommer ske under hösten.

När ni inte hinner med, vad händer med pengarna som man avsatt?

– Man har en totalsumma i kommunens investeringsbudget, då kan kommunstyrelsen omfördela pengar, om exempelvis något blir dyrare eller billigare. I annat fall så för man över dem till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!