Projekt ska sysselsätta ungdomar

Socialförvaltningen och arbetsförmedlingen samarbetar.

Västervik2004-07-14 01:00
Arbetsförmedlingen och socialförvaktningen i Västerviks kommun har inlett ett samarbete för att hjälpa ungdomar mellan 18 och 25 år att komma ut i arbetslivet. Projektet kallas "Skapa din framtid", och tanken är att det ska pågå fram till den 31 december 2005.
- Var och ens individuella behov och förutsättningar ligger till grund för projektet, säger Christer Larsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Västerviks kommun.
Projektet finansieras dels av pengar från EU, dels av arbetsförmedlingen och socialförvaltningen. Socialförvaltningen avsätter 1,5 till 2 tjänster för projektet och arbetsförmedlingen bidrar med en projektledare på heltid.
- Projektet bygger på samverkan mellan oss och socialförvaltningen, säger Gisela Wahlberg, chef för arbetsförmedlingen i Västervik.
Verksamheten i "Skapa din framtid" ska erbjuda ungdomarna en bättre personlig utveckling, ökad motivation, yrkesvägledning och bättre självförtroende.
- En del människor behöver extra entusiasm och uppmuntran, säger Christer Larsson.
Målet för "Skapa din framtid" är att minst hälften av deltagarna, det vill säga 30 personer, ska bli självförsörjande genom att de får arbete före projekttidens utgång. Hos arbetsgivarna får ungdomarna värdefull praktik, samtidigt som de håller kontakten med sina handläggare och lägger upp en individanpassad utbildningsplan.
- Vi har redan några ungdomar ute på arbetsplatser, säger Gisela Wahlberg. De som inte får arbete behöver kanske gå vidare till högre utbildning, som högskola eller folkhögskola     och så får vi räkna med att några faller bort därför att detta inte var den rätta lösningen för dem.
För att få delta i projektet krävs att man är inskriven på arbetsförmedlingen. En del av ungdomarna som kan komma i fråga är dessutom aktuella på socialförvaltningen, eftersom de behöver försörjningsstöd för att klara sin ekonomi. "Skapa din framtid" är alltså inte avsett för vem som helst, betonar Gisela Wahlberg.
- De flesta ungdomar kommer inte till arbetsförmedlingen, utan de flesta går direkt till jobb eller studier, säger Gisela Wahlberg. Men det här projektet kan vara en liten extra spark i rumpan på dem som behöver det för att komma ut i arbetslivet. Och jag tror mycket på att hjälpa folk att bli vuxna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om