Projekt ska minska antalet matförgiftningar i länet

Med projektet Säker mat på länets fat ska livsmedelsinspektörerna i Kalmar län öka både konsumenters och livsmedelsföretags kunskaper om mathantering. Enligt beräkningar drabbas omkring 9 000 personer årligen av matförgiftning i Kalmar län.

Undvik matförgiftning. Ett sätt att få maten att hålla sig bättre är att ta med en kylväska till affären. Då undviker man att maten blir allt för varm på färden hem och hållbarheten blir på så sätt bättre.FOTO: MATTIAS AHLM

Undvik matförgiftning. Ett sätt att få maten att hålla sig bättre är att ta med en kylväska till affären. Då undviker man att maten blir allt för varm på färden hem och hållbarheten blir på så sätt bättre.FOTO: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2005-07-08 00:25
Släng all mat som blir över efter en dag på stranden. Ta med en kylväska till mataffären där kylvaror kan förvaras under färden hem. Och var noga med hur du hanterar kyckling.

Det är några handfasta råd Ingeborg Nikkanen, livsmedelsinspektör i Kalmar, ger för att undvika matförgiftning.
- Även om maten kanske inte blir dålig bara för att den ligger och blir varm i plastpåsen på väg hem från mataffären så förkortas hållbarheten väldigt mycket, säger hon och fortsätter:
- Andra vanliga skäl till matförgiftning kan vara att man använder samma skärbräda och knivar till både grönsaker och kyckling. Eller en sådan enkel sak som att man glömmer att stänga kylväskan när man är på stranden.

Enligt beräkningar gjorda utifrån en undersökning i Uppsala matförgiftas omkring 9 000 personer i Kalmar län årligen. Livsmedelsinspektörerna i länet har därför börjat samarbeta för att minska antalet matförgiftningar och startat projektet Säker mat på länets fat.
Under hösten ordnas en temavecka med olika aktiviteter runt om i länet. Mellan den 19 och 23 september kommer livsmedelsinspektörerna att besöka mataffärer i hela Kalmar län för att dela ut information till kunderna.
- Vi kommer att stå ute i affärerna och informera allmänheten om vad som är viktigt att tänka på, säger Ingeborg Nikkanen, en av livsmedelsinspektörerna bakom projektet.

Förutom besöken i mataffärer kommer livsmedelinspektörerna också att ordna flera föreläsningar om livsmedel och hygien. Och redan nu har information om mathantering börjat skickas ut till restauranger och storkök.
- Den första informationen handlar om hur flugor kan sprida smitta i maten, berättar Ingeborg Nikkanen.
Förhoppningen är att projektet ska fortsätta även efter veckan i september.
- Vi hoppas kunna driva det här vidare även nästa år. Projektet kostar knappt någonting, men det handlar om hur mycket arbete vi orkar lägga ned på projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om