Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, är känd i svensk debatt. Han är medförfattare till flera böcker som rör kommunallagen, och hans röst har framförallt hörts i frågor som rör korruption hos svenska myndigheter och kommuner.
I tvisten om det återkallade tillståndet för vindkraft i Tribbhult har han anlitats av de överklagande, med bolaget Statkraft i spetsen, för en laglighetsbedömning. Hans ord kan med andra ord ses som en partsinlaga, men kan ändå vara intressanta.
Det var den 22 november som kommunfullmäktige i Västervik fattade beslutet att dra tillbaka sitt medgivande till en vindkraftspark utanför Tribbhult i södra kommundelen. Ett första medgivande kom 2016. Efter att vindkraftsbolaget ändrat i sina planer fick kommunen en ny fråga 2019, och svarade då ja. I fullmäktige röstade 40 ledamöter ja, mot 13 nej.
I somras blev protesterna från boende i området allt mer märkbara, och i det läget svängde flera partier.
I sitt yttrande jämför Olle Lundin med ett rättsfall där en annan kommun ändrade sig i ett sent skede. Där vann kommunen visserligen tvisten. Lundin menar dock att domen är tveksam ur flera aspekter:
• Enligt domen sägs det i lagen inte att en kommun inte kan ändra sig, eller när i processen en kommun måste sätta ner foten definitivt. Därför bryter inte en kommun som ändrar sig i ett sent skede mot lagen. Olle Lundin menar däremot att man borde titta på syftet med lagen. Innan det kommunala vetot infördes, låg kommunens inflytande i att man beviljade bygglov för vindkraftverken. Ett bygglov kan man inte först bevilja och senare dra tillbaka utan vidare.
• Olle Lundin menar också att en tydlig princip i svensk författningsrätt är att en myndighet eller en kommun inte först kan fatta ett beslut som gynnar en privatperson, eller ett företag ekonomiskt, och i ett senare skede dra tillbaka beslutet.
I yttrandet skriver Olle Lundin att domstolens tolkning av lagen får allvarliga följder. Det är som regel en lång process att bygga ett vindkraftverk, och ett tidigt ja innebär att företag, enligt Lundin, lockas att investera miljonbelopp. Om sedan kommunen ändrar sig rycks mattan undan för företagen. Det leda till att företag inte vågar investera i vindkraft.
I slutklämmen på yttrandet skriver Olle Lundin: "Kommunens återkallande av sin tillstyrkan är således olagligt och oförenligt med processen i miljöbalken."
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) värjer sig mot beskrivningen att Västervik skulle ha "lockat" ett företag att investera:
– Det var företaget som kom till oss och ville bygga.
Däremot beklagar han att Västerviks kursändring kom i ett så sent skede. Att man ändrade sig beror enligt honom att man gjorde en ny politisk bedömning när man såg den opinion som fanns. Före beslutet så rådgjorde tjänstemän på kommunen med juridisk kompetens på organisationen Sveriges kommuner och regioner för att försäkra sig om att beslutet var möjligt.
– Det här är ju en ny situation. Jag tror inte någon kan vara 100 procent säker på vad som är korrekt. Därför tycker jag att det är bra att frågan prövas rättsligt, säger Dan Nilsson.
Det är förvaltningsrätten i Linköping som gör prövningen om kommunfullmäktiges beslut är lagligt.
Vi har sökt Olle Lundin för en kommentar men inte nått honom.