Det är alltså inte endast mätutrustning som inte har fungerat, något vi tidigare skrivit om. Fyren i sig har enligt uppgifter till VT inte fungerat på flera månader.
Problemen kan vara kopplade till kabelfelet som vi tidigare skrivit om. Det säger Jonas Belfrage på Sjöfartsverket i Norrköping. Han är fyringenjör och den som är ansvarar för driften av fyrarna i vår del av landet.
Kabelfelet felanmäldes i början av mars, två månader senare var det lagat. Fyren ligger i en viktig farled, och har den högsta prioriteringsklassen. Den bör lagas så fort som det är möjligt.
Att det först dröjde att laga kabeln kan ha flera orsaker, säger Jonas Belfrage.
– Först måste man lokalisera felet, och kunna åtgärda det. Och det är väldigt väderberoende, man vill inte förvärra skadan genom att försöka i för hårt väder. Man måste kunna komma åt kabeln och även borda fyren. Det kan har varit det som dröjt i det här fallet, säger han.
Allting verkar inte ha löst sig i och med att kabeln lagades. Under fredagen stod Västerbådan fortfarande som felanmäld på Sjöfartsverkets hemsida.
– Man gjorde en kontroll efter att kabeln lagades men det är möjligt att det är något annat fel på den igen i så fall, säger han.
Någon automatiskt felanmälan skickar inte fyren ut, man är beroende av att lotsar och andra båtburna felanmäler när det inte fungerar.
Helt lätt är det inte att reparera en fyr. När en sektorfyr inte får landström slutar den 300 watt starka lampan att fungera. Istället tar en 20 watt stark lampa över, som drivs av nödbatterier eller av solceller. Batterierna håller i runda slängar i tio dagar, innan de behöver bytas.
– Skenet från reservsystemet syns inte på lika långt håll, det kan vara en orsak till att man tror att den slutat fungera helt, även om den lyser, säger Jonas Belfrage.
En sektorfyr fungerar så att den visar ett vitt sken när man är i farleden, och grönt eller rött sken när man ligger utanför den, beroende på vilken sido om fyren man går.
Det kan för den oinvigde verka som att fyrar spelat ut sin roll. Men så är det inte.
Trots att de allra flesta idag använder sig av digital teknik för att navigera är fyrarna fortfarande mycket viktiga. Man måste exempelvis ha en referenspunkt för att se att man är där man tror att man är, särkskilt viktigt blir det vid dålig sikt eller när det är mörkt.