Problembarn spräckte socialbudgeten igen
?Vi får inte tillräckligt med pengar för att jobba med problemen.?
Det står det på nedersta raden i socialnämndens bokslut för 2004.
Under året har de flesta verksamheterna, som äldre- och handikappomsorgen hållit hårt i plånboken och gjort av med mindre pengar än budgeterat.
Det stora undantaget är individ- och familjeomsorgen som gör en kraftig förlust på 5,6 miljoner kronor. Den främsta orsaken är de dyra placeringarna av barn och ungdomar på institutioner.
? Så här har det varit varje år sedan 1999. Som lägst har underskottet varit tre miljoner kronor, säger Marie-Louise Lundgren (m), ordförande i socialnämnden.
Enligt både henne och nämndens förre ordförande Bert Green (s) har man försökt göra allt för att minska de dyra placeringarna och få ner underskotten.
Betyder det att budgeten är felsatt när ni år efter år gör underskott?
? Ja, jag tycker det, säger Marie-Louise Lundgren.
Socialnämnden har vid flera tillfällen vänt sig till kommunstyrelsen för att få mer pengar, men det har blivit kalla handen.
Kommunen har tidigare funderat på att själv starta någon verksamhet på hemmaplan för barn och ungdomar för att slippa skicka iväg dem till dyra institutioner. Det stupade på att det är svårt att skapa en verksamhet som passar alla ungdomar. Problemen ser väldigt olika ut från fall till fall. Det betyder att vården måste vara specialiserad.
I vissa fall är inte vård på hemmaplan det bästa alternativet.
? Ungdomar som fallit in i kriminalitet och missbruk behöver komma bort från sitt vanliga umgänge om de ska kunna bryta sina mönster, säger Jörgen Olsson, socialchef.
För att på sikt kunna få ner kostnaderna för dyra placeringar vill han att individ- och familjeomsorgen får resurser att jobba förebyggande.
? Kan man sätta in insatser tidigt på hemmaplan går det i många fall att undvika placeringar längre fram.
Jörgen Olsson och socialnämndens politiker talar om vikten av att kunna jobba mer med hela familjen. Inte sällan har ungdomarnas problem sin botten i familjens situation.
Är det så att många av ungdomar som ni får skicka iväg till institutioner kommer från familjer som ni redan tidigare har sett att där finns det problem?
? Inte alltid, men i många fall är det så, säger Jörgen Olsson.
Redan i dag försöker socialnämnden jobba med hela familjen i fall med problemungdomar. Samtidigt som ungdomarna är placerade på institutioner försöker man hjälpa föräldrarna att stärkas i föräldrarollen och bli bättre på att sätta gränser.
Både Jörgen Olsson och nämndordförande Marie-Louise Lundgren tror att läget kan bli bättre framöver.
? Det finns ett stort intresse hos individ- och familjeomsorgens personal att jobba med de här frågorna, säger Jörgen Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!