Problem när blodgivarna har semester

Tidigare i veckan var det oroväckande lågt blodlager i Skåne. I Kalmar län är läget stabilt så de kan hjälpa till att förse Skåne med blod.

Brist. Vid brist på blod kan sjukvården bli tvungna att ställa in operationer.

Brist. Vid brist på blod kan sjukvården bli tvungna att ställa in operationer.

Foto: Anders Steiner

Västervik2017-08-02 17:28

Görel Edgren, blodcentralsamordnare i Kalmar län, berättar att det inte är ett akut läge i länet, men lagret behöver fyllas på.

Lagret för blodgruppen 0 är lågt och behöver fyllas på inom de närmaste dagarna. Blodlagret kan förändras snabbt, beroende på hur dagen utvecklar sig.

– Även om det ser bra ut på morgonen kan det ändra sig till kvällen. Det kan till exempel inträffa en trafikolycka under dagen som kräver blod, säger Görel Edgren.

I Kalmar läns landsting finns det blodtappning på flera olika orter, men de ser sig som en och samma blodcentral. Blodcentralerna som finns i Västervik, Oskarshamn och Kalmar har daglig kontakt så blodet finns där det behövs. Om något län får problem med blodlagret hör de av sig till varandra för att lösa akuta situationer.

–Vi hjälpte Skåne i veckan när de hade brist. Det är så det fungerar, om någon har brist hör man av sig till närliggande län och hjälps åt så mycket det går.

Görel berättar att det är vanligt att blodlagret är mindre under sommaren. De förbereder sig inför säsongen, men det är alltid ett problem under juli och augutsi eftersom blodgivarna har semester.

– Eftersom länet har mer turister under sommaren är der viktigt att vi har en god beredskap, ifall det inträffar en olycka. Jag har arbetat med blodgivning sedan 70-talet och det är alltid mindre blod under sommaren, hittills har det alltid löst sig.

Om det inte finns tillräckligt med blod i lagret kan det få förödande konsekvenser.

– Ifall blodläget blir riktigt akut, då måste vi ta diskussionen om att kanske behöva ställa in några operationer. Vad jag kommer ihåg har vi inte hamnat i den situationen.

En blodpåse håller i sex veckor i kylskåp. Blodet används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar.

– Idag är det väldigt många patienter som lever länge i sjukdomar, exempelvis cancer och får blod under en längre tid. Blodet användes inte enbart i akuta lägen.

Görel Edgren vädjar till allmänheten för att fylla på länets blodlager.

– Om det var längesedan en blodgivare hörde från blodcentralen, är vi tacksamma om personen hör av sig. För i det digitaliserade samhället kan systemet krångla, då är vi glada om personen hör av sig. Naturligtvis är det bara höra av sig om man vill bli blodgivare, avslutar hon.

Stämmer detta på dig?

Då är chansen stor att du kan bli blodgivare.

Är 18-60 år

Är frisk

Väger minst 50 kilo

Har giltig ID-handling

Förstår och talar svenska

Har svenskt personnummer

Källa: www.geblod.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!