Privatpersoner granskar skog som ska avverkas

Det har blivit vanligare att anmälningar om skogsavverkning uppmärksammas av privatpersoner, som ger sig ut i skogen för att inventera och hälften av de synpunkter som kommit in till Skogsstyrelsen i länet i år kommer från Västervik.

Lars Johansson förklarar att många av de gamla granarna är dåliga, och skulle behöva tas ner. Men det får de inte göra nu.

Lars Johansson förklarar att många av de gamla granarna är dåliga, och skulle behöva tas ner. Men det får de inte göra nu.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-12-03 08:00

– Det är allt fler, ofta föreningar, som uppmärksammar skog som avverkningsanmäls. Det har ökat ganska mycket de senaste åren. Från något enstaka fall om året till där vi är i dag, säger Therese Nilsson, distriktschef för Skogsstyrelsen i länet.

I år har 114 externa synpunkter kommit in gällande länets avverkningsanmälningar, ungefär 3 000  stycken. 56 av dessa gäller Västerviks kommun. Här har det fram till och med 22 november kommit in 399 avverkningsanmälningar.

Många skogsägare i Västerviks kommun är medlemmar i Södra, en förening som köper upp skogsråvara som blir allt från virke till pellets, pappersmassa och biobränsle. Jessica Nordin, miljöchef på Södra berättar att de under de senaste åren har hanterat allt fler ärenden kopplade till artskydd.

– Det blir alltmer utmanade att vara skogsägare. Det ställs allt högre krav på kunskap om vilka naturvärden som finns på ens mark. Men att ha koll på vilka artskyddsregler som gäller för olika arter är väldigt svårt för den enskilde, säger hon.

Å ena sidan ökar kraven på omställning till ett mer klimatanpassat byggande, det vill säga mer trä, å andra sidan ökar kraven på artskydd i skogen.

– Här har vi en konflikt. Vi har höga ambitioner för klimatet, som bygger mycket på förnyelsebara resurser och även ambitiösa mål för naturvård.

Om det visar sig att det finns en skyddad art på platsen gör Skogsstyrelsen en bedömning av vad som skulle påverka den arten negativt och måste den skyddas blir det förbud att avverka där.

Att bryta mot artskyddet är ett brott och ett grovt artskyddsbrott kan ge fängelse i upp till fyra år.

Det är möjligt att söka dispens från Skogsstyrelsens beslut, det måste man i så fall göra hos länsstyrelsen.

– Där är det problem med väldigt långa handläggningstider vilket gör att många får leva i osäkerhet, ibland i flera år, vilket är oacceptabelt, säger Nordin.

– Vi upplever också att det har funnits en väldig osäkerhet hos de olika myndigheterna, men det håller på att bli bättre. Det finns också nya domslut där det gjorts klart att skogsägare som ansökt om dispens för vissa arter hos länsstyrelsen, men fått nej, ska få ersättning av staten för de pengar de förlorar. Det är en viktig princip att skogsägare som får inskränkningar i sitt brukande får ersättning för det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!