Privatisering av dagcenter i Gamleby upprör

Majoriteten av de 69 som är anställda inom dagcenter och gruppboende i Gamleby kan inte tänka sig att byta arbetsgivare vid en privatisering. De är oroliga nu.

Omsorgstagaren Sigvard Pettersson tillsammans med sin gode man Michael Johansson och sin kontaktkompis Marie Björling vid det gemensamma köksbordet på gruppboendet vid Kyrkstigen i Gamleby.

Omsorgstagaren Sigvard Pettersson tillsammans med sin gode man Michael Johansson och sin kontaktkompis Marie Björling vid det gemensamma köksbordet på gruppboendet vid Kyrkstigen i Gamleby.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-03-24 00:00

Det är en tryckt men beslutsam stämning när vi träffas för att prata om känslorna inför en eventuell privatisering av verksamheten. De allra flesta har klart för sig hur de ska agera om det blir aktuellt. Verksamheten i fråga är ett dagcenter och sex gruppbostäder i Gamleby.

- Vi följer inte med. Då skulle vi förlora vår anställningstrygghet, las-dagar, semesterdagar, tjänstepension med mera. Men framför allt inser vi att en privatisering görs för att det ska kosta mindre och då finns en given förlorare, det är omsorgstagaren.

- För de personer som vi arbetar med är rutiner och en invand miljö det allra viktigaste. Det kan ta år att skapa förtroende och trygghet. Så det är med sorg i hjärtat som vi måste göra ett val för att inte sätta oss i en situation där vi får sämre arbetsvillkor.

Hur ska ni klara er då, om ni avvisar ett erbjudande från en privat entreprenör?
- Socialchefen, Jörgen Olsson, har lovat att vi ska erbjudas andra tjänster inom kommunen och att det kommer att gå efter antalet tjänsteår. De flesta av oss som arbetar här har lång tid som kommunalanställda så det kommer inte att bli några problem.

- Tyvärr kommer andra att få flytta på sig och kanske tvingas acceptera att arbeta för den nya, privata entreprenören istället för oss. Det blir en rundgång på personalen och förlorare blir som alltid våra omsorgstagare.

Finns det andra orsaker än arbetsvillkoren som gör att ni inte vill byta till en privat vårdentreprenör?
- Vi har läst om de entreprenörer som varit på tal och det har inte varit någon trevlig läsning. Flera kommuner har försökt med privatisering men återgått till kommunal regi så varför måste Västerviks kommun göra om samma misstag?

Har omsorgstagarnas förmyndare eller gode män diskuterat det här?
- De flesta inser nog inte vad en privatisering skulle innebära i fråga om vilka som kommer att vara kvar av den nuvarande personalen.

Har ni talat med någon politiker om den eventuella konkurrensutsättningen?
- Vi har haft några besök men nu skulle vi gärna få hit de politiker som ska fatta beslutet så att de själva inser hur den här vårdformen fungerar.

Ett 50-tal av de 69 anställda har skrivit på en namninsamling där de gör klart att de inte tänker följa med till en privat entreprenör.

Kommer de anställda i Gamleby att erbjudas andra kommunala tjänster?
Berit Thall, Kommunal, Västervik:

- Jag kan inte svara på det, men som jag ser det måste förfarande bli lika dant som för städpersonalen som inte ville följa med till privat entreprenör. Men vi har ännu inte lyft frågan eller förhandlat.

- Vår förhoppning från fackets sida var att man istället för konkurrensutsättning skulle ha inrättat en självstyrande enhet. Jag är övertygad om att personalen skulle kunna hitta konkurrenskraftiga samordningsvinster och besparingar, säger Berit Thall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om