Privatimport av ölburkar sätter stopp i värmeverket

Aluminiumburkar som kastat i hushållssoporna är ett stort gissel för personalen på värmeverket.
- Det blir stopp helt enkelt och vi tvingas utföra ett riktigt skitjobb, säger Jörgen Karlsson på värmeverket och visar den lilla lucka till rökgaskanalen där de tvingas krypa in.

Ett riktigt skitjobb. Personalen på värmeverket tvingas med jämna mellanrum krypa in genom den lilla luckan till rökgaskanalen och knacka bort aluminium som fastnar. Ett jobb som inte är uppskattat. Bättre sortering skulle underlätta. Foto: Matilda Ahl

Ett riktigt skitjobb. Personalen på värmeverket tvingas med jämna mellanrum krypa in genom den lilla luckan till rökgaskanalen och knacka bort aluminium som fastnar. Ett jobb som inte är uppskattat. Bättre sortering skulle underlätta. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2005-05-23 00:25
Problemet med metaller har alltid funnits men har visat en kraftig ökning den senaste tiden. Förklaringen står att finna i den allt mer ökande privatimporten av öl. Burkarna går inte att pantsätta. Då åker de ner i hushållssoporna.
- Det är ett jätteproblem, säger renhållningschef Sven-Olof Fransson. Vi maler soporna två gånger och har en magnet som drar bort alla metaller men den tar inte aluminium. Det åker med till värmeverket.

Och det är på värmeverket som det blir problem.
- Allt aluminiumavfall måste knackas bort från väggarna i rökgaskanalen. Annars blir det helt stopp, säger Jörgen Karlsson som flera gånger varit inne i kanalen och knackat bort aluminium för att pannan ska kunna köras vidare.
- Vi kan köra pannan i drygt sex veckor sedan måste den släckas ner och kylas av så att vi kan ta oss in. Sist var det två man inne en hel dag och de fick bara bort hälften av aluminiumen. Det blir driftstopp och vi får utföra ett riktigt skitjobb som vi helst ville vara utan.

- Väggarna blir fulla av aluminium, det är decimetertjockt och vi måste använda tryckluftsmaskiner för att rå på metallen, säger Jörgen Karlsson.
Luckan in till rökgaskanalen är bara 40 gånger 40 centimeter och personalen som ska utför jobbet får åla sig in. Ett jobb som ingen utför med någon större entusiasm, som Jörgen Karlsson uttrycker det.

Lösningen på problemet är att slänga de pantburkar som inte ger pant i de återvinningsstationer som finns på olika håll i kommunen. På sikt kommer de även att kunna lämnas tillsammans med övriga pantburkar i automaterna.
- För den som är det minsta lilla miljömedveten bör det vara en enkel sak, säger Sven-Olof Fransson. Att framställa aluminium är mycket energikrävande. Däremot när aluminium återvinns går det bara åt fem procent jämfört med nyproduktion. Det finns en stor energivinst att göra genom att slänga burkarna på rätt ställe.
Till återvinningsstationen, inte i soppåsen under diskbänken - även om det är enklast .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om