Prioriterar miljöhänsyn

Det byggs flera stora sågverk i Sverige. Det får till följd att konkurrensen om skogsråvaran ökar.

Erik Björn vid en ek som betecknas som ett evighetsträd.

Erik Björn vid en ek som betecknas som ett evighetsträd.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2008-09-18 00:06
För att inte miljöhänsynen ska glömmas bort när det görs slutavverkningar intensifierar nu Skogsstyrelsen sitt arbete med att informera skogsägare, virkesköpare och entreprenörer om vilka miljöhänsyn som ska tas.I samband med den hyggesanmälan som måste göras innan avverkningen börjar åker personal från Skogsstyrelsen ut och planerar miljöåtgärder tillsammans med skogsägaren . - Det är viktigt, enligt Erik Björn som arbetar på Vimmerbykontoret, att vi får vara med från början. Då kan vi komma överens om vilka träd som ska sparas. Vi kan då få till stånd ett långsiktigt arbete. Tre viktiga åtgärder för att visa miljöhänsyn är att lämna högstubbar, skogsdungar och evighetsträd. Högstubbar kan antingen vara träd som naturligt blåst av eller sådana som kapats av maskin. De bör vara tre-fyra meter höga och gärna samlade flera i grupp. Olika insekter och fågelarter trivs på olika trädslag så det bästa är att lämna högstubbar av både löv- och barrträd. Skogsdungar lämnas med fördel på höjder, i kärr eller på blockmark. De gör oftast störst nytta om de lämnas helt orörda och inte gallras. De ger, förutom livsmiljö för insekter, också hygget ett bättre utseende. Med evighetsträd menas träd som får stå kvar och leva så länge de kan och inte avverkas i förtid. Träden blir en viktig livsmiljö i flera hundra år. Även om de blåser omkull så ska de ligga kvar till fördel för insekter, svampar och andra organismer. Erik Björn hoppas på stor förståelse från skogsägarnas sida för de nya kraven på miljöhänsyn. - När naturvärdet är högre än virkesvärdet så borde det vara lätt att motivera. För att belysa vikten av god miljöhänsyn kommer Skogsstyrelsen att anordna så kallade kalibreringsdagar under hösten dit vi bjuder in också virkesköpare och entreprenörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om