Prestigefyllt uppdrag till Frosterud

Snart påbörjas bygget av ett nytt stads- och stationshus i Växjö. Det vinnande arkitektförslaget har gjorts av White arkitekter, med Västerviksbördiga Klara Frosterud som ansvarig för projektet.

Byggnaden. Växjös nya stads- och stationshus ska stå klart 2019 och det är arkitektbyrån White i Stockholm som ritat det vinnande bidraget. Klara Frosterud från Västervik är ansvarig arkitekt.

Byggnaden. Växjös nya stads- och stationshus ska stå klart 2019 och det är arkitektbyrån White i Stockholm som ritat det vinnande bidraget. Klara Frosterud från Västervik är ansvarig arkitekt.

Foto: Foto/illustration: Tegmark

Västervik2017-01-25 16:41

Klara Frosterud är glad och stolt när VT når henne dagen efter offentliggörandet.

– Det känns helt fantastiskt och vi på White är oerhört stolta över att både bli uttagna till tävlingen – och dessutom vinna med ett sådant fantastiskt juryutlåtande, säger hon.

Förslaget från White utsågs till vinnare i konkurrens med fyra andra bidrag. Tanken är att byggnaden ska bli en ny mötesplats som kopplar samman Växjös olika delar och kvaliteter. Från Växjöhåll kallas den Växjös nya vardagsrum. Juryn skriver i sin motivering: “Förslaget redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad.”

– Vi är oerhört stolta över att få skapa en byggnad för framtiden. Vi har placerat vardagsrummet i centrum av både stadshus och station och vi har skapat en plats som förenar resenärer, stadshusbesökare och Växjöbor under ett och samma tak, säger Klara Frosterud.

Det är inte första gången som Klara Frosterud når framgångar som arkitekt. 2012 tog hon tillsammans med en kollega emot byggbranschens finaste pris, Stora samhällsbyggarpriset. Detta för den kombinerande skol-, kultur- och aktivitetsbyggnaden Messingen i Upplands Väsby.

– Publika byggnader ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker om när byggnaderna blir en del av samhällsbyggandet och där lokalerna får en multifunktion och ett mervärde, säger hon.

Hur har ni tänkt när ni skapat det vinnande bidraget i Växjö?

– Växjös identitet som Europas grönaste stad och deras träbyggnadsstrategi speglas i våra materialval; glas och trä, och i de smarta och hållbara tekniska lösningarna. Vårt mål har varit att skapa en byggnad i framkant av utvecklingen inom hållbart byggande och att uppnå den högsta svenska miljöklassen. I det här projektet står människorna i centrum och byggnaden blir socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar över tid.

Planen är att bygget i Växjö ska stå klart 2019 och under tiden kommer Klara Frosterud att vara fortsatt delaktig i projektet. Det kommer också att innebära många resor till Växjö.

– Det känns väldigt roligt att få jobba i Småland och även om Växjö är en större stad än Västervik så känner jag starka kopplingar då det ligger i närheten av min hemstad.

Vinnarbidraget

Stads- och stationshuset i Växjö blir en 14 000 kvadratmeter stor byggnad av trä. Där inryms bland annat turistbyrå, utställningsyta, väntsal, kaféer och butiker, mötesrum för olika tillfällen och arbetsplatser för kommunens medarbetare.

Förslaget innehåller även ett nytt torg, en ny park samt en ny bro med tak som kopplar ihop torget, stadshuset och museiparken.

Husets olika funktioner är orienterade kring ”Växjös vardagsrum” vilket ger förutsättningar för naturliga möten mellan kommunens funktioner och medborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!