Vi pratar med två anställda som har arbetat inom omsorgen av funktionshindrade i Västerviks kommun i många år. I grunden brinner de för sina jobb – men sedan en omorganisation i våras känner de att något har hänt. De berättar att de behöver schemalägga sin arbetstid på minutnivå, och känner sig övervakade av sina chefer. Vardagen är pressad, och de upplever att ansvaret för att enheten ska hålla en allt tajtare budget hamnar på dem.
– Det känns jättejobbigt. Jag tycker inte vi ska behöva tänka så mycket på vår budget, vi vill ju fokusera på brukarna och deras mående, deras behov. Det är behovet som ska styra och inte ekonomin.
Droppen som fick bägaren att rinna över var när chefen mejlade ut att enheternas chefer skulle åka på en tvådagarskonferens på östgötska Himmelsby Spa och Konferens. Där har de övernattat, ätit middag och gått på spa. Hur har kommunen råd med det, frågar sig kollegorna, i ett läge där budgeten är så pressad?
– Vi får inte handla in någonting utan att fråga, och har fått till oss att det är jätteviktigt att allt upphandlas. Vi kan inte ens få in pengar till kaffe och ska tänka på budgeten varenda minut.
Enligt verksamhetschefen Anna Mild Ackrell var huvudsyftet med konferensen att ha utvecklingsdagar – där man jobbade med att följa upp den nya organisationen. Man jobbade också med att följa upp en medarbetarenkät som enhetscheferna svarade på i våras. Totalt deltog 13 personer.
Att cheferna kan behöva träffas och konferera för exempelvis planering har de två anställda VT pratat med full förståelse för. Men varför inte välja någon anläggning i närheten då – som Gränsö, till exempel? Själva har de, trots alla år i kommunens tjänst, aldrig fått möjlighet att åka iväg på något liknande evenemang med övernattning och spa.
– Det vi får är att köpa in frukt någon gång i veckan, det bjuder de på.
Båda medarbetarna vill vara anonyma.
Vi har begärt ut kostnaden för konferensen på Himmelsby, som landade på drygt 60 000 kronor. Enligt Anna Mild Ackrell ingick då lunch, middag, för- och eftermiddagskaffe, övernattning och "Westernkampen", en teambuildingsövning. På anläggningens hemsida beskrivs Westernkampen som en "utmanande westerinspirerande tävling" där man får uppleva cowboylivets äventyr.
Anställda vi pratat med ifrågasätter att cheferna åker iväg på konferens med spa och övernattning – samtidigt som de får betala sitt kaffe själva. Vad tänker du om det?
– Vi betalar för kaffe i hela kommunen, det är lika för alla. Man kan tycka olika, men jag vet att sakfrågan med kaffe har diskuterats och det är beslut taget att vi betalar. Men jag förstår att det kan sticka i ögonen. Det fanns ett spa på Himmelsby, men det var inte något vi betalade extra för. Anledningen till att vi valde just det här stället var att det inte låg alltför långt bort och att jag ville jobba med teambuilding, det var något jag kunde köpa på plats.
Samtidigt;
– Hade jag kunnat förutse det ekonomiska läget som verksamheten befinner sig i nu, så hade jag naturligtvis inte valt att åka på utvecklingsdagar med enhetscheferna till en extern plats.
Anna Mild Ackrell berättar att de utbildningsinsatser som varit planerade för enhetschefer under hösten nu har ställts in. Även utbildningsinsatser för andra medarbetare har ställts in, medan vissa genomförts som planerat. Planerings- och utvecklingsdagar för medarbetarna i höst har planerats om så att de kan genomföras i kommunens egna lokaler, när det har varit möjligt att boka om.
– Vi har tillsammans försökt göra det vi kunnat för att minska utgifterna
Hur vanligt är det att cheferna åker iväg på sådana här aktiviteter?
– Det är ganska ovanligt. Det är klart att det har hänt, men jag har inte varit iväg med enhetschefer för de områden jag ansvarar för på väldigt många år. Vi försöker oftast hålla våra utvecklingsdagar i våra egna, befintliga lokaler. Sedan finns ju möjlighet att vara i lokaler på andra ställen i kommunen också. Campus använder vi ibland.
Varifrån tas pengarna till en sådan här aktivitet?
– Det finns centrala pengar för hela funktionsstöd, som man kan använda till vissa, riktade aktiviteter. En del är för när jag som verksamhetschef gör något med enhetscheferna, då finns möjlighet att använda de pengarna. Det görs i dialog med ekonomerna på förvaltningen.
Görs något liknande för personalen ”på golvet”, eller satsar ni på andra personalfrämjande åtgärder?
– Det vi haft är att vara med i orienteringsklubbens "Hitta ut", det är en aktivitet som vi fått bra respons på. Vi deltar och vi brukar försöka hitta på lite delpriser för våra medarbetare. Vi har faktiskt vunnit "Hitta ut" som grupp två år i rad. Det är ett fint engagemang i hela verksamheten.
Att lägga 500 kronor per medarbetare och år på personalfrämjande åtgärder finns inget övergripande beslut på i kommunen numera, men så görs i många verksamheter. Däribland funktionsstöd. Pengarna kan till exempel användas till att göra en trevlig aktivitet på arbetsplatsen, kanske inför sommarledigheten. Något julbord brukar man inte ha för personalen inom funktionsstöd, däremot har de under flera år fått en julklapp, där pengarna tagits från just 500-lappen.
– Vi bjuder också på kaffe och någon liten smörgås vid våra personalmöten, säger Anna Mild Ackrell.
Personal vi pratat med upplever att vardagen är mer pressad efter omorganisationen och att ansvar för att hålla budget läggs på dem. Vad tänker du om det?
– Jag tror det handlar om att vi har ett ansträngt ekonomiskt läge nu. Jag och enhetscheferna har en dialog kring budgetarbete och enhetscheferna tar sedan dialogen vidare ut till medarbetarna i verksamheten. Vi har en ny organisation vilket innebär att vi tillsammans arbetar fram strukturer för hur vi arbetar med olika sakfrågor. Det kan naturligtvis bli en del förändringar för medarbetarna i verksamheten.
Anna Mild Ackrell betonar att man vill göra det möjligt för personalen att få vara med och påverka.
– Vi vill att medarbetarna ska vara delaktiga i arbetet med arbetsmiljö, kvalitet och ekonomi. Alla delar är lika viktiga, och alla goda tankar och idéer är viktiga för verksamheten.
De säger att de måste schemalägga varje minut, och känner sig kontrollerade.
– Vi har inte fått mindre pengar, men just nu har vi ett ansträngt ekonomiskt läge som gör att vi måste titta på hur vi planerar vår verksamhet. Vår utmaning är att befolkningsstrukturen i Västerviks kommun ser ut som riket i övrigt, vi blir färre i arbetsför ålder, samtidigt som fler medborgare behöver vårt stöd. Det gör att vi måste tänka om litegrann så att vi räcker till för alla medborgare.
Enligt Anna Mild Ackrell är det inte så att varje liten syssla måste schemaläggas, men man försöker få en struktur och planera bättre för att använda personalresurserna på bästa sätt.
– Det arbetet gör enhetscheferna tillsammans med medarbetarna. Inte för att kontrollera någon utan för att vårt stöd ska räcka till alla medborgare som är i behov av stöd. Vi vill ha en bra verksamhet där vi tar tillvara kunskap och kompetens hos våra medarbetare på bästa sätt.
Funktionsstöd består av en lång rad olika verksamheter med olika förutsättningar, till exempel boenden och dagverksamheter. Efter den första intervjun med två anställda har VT pratat med flera medarbetare på olika enheter som bekräftar att det är tufft just nu.
På en av enheterna ser man inte att själva omorganisationen är problemet – utan i stället en pressad budget, och att man inte längre får ta in vikarier. Socialchefen Joakim Nyman dementerade i en artikel att det är vikariestopp, men efter socialnämndens möte för någon vecka sedan bekräftar han att man "ser över vikariekostnaderna".
Men enligt de vi pratar med är det i praktiken ett vikariestopp som råder.
– Det blir väldigt sårbart när det fattas folk. Vi är tre personal, när vi är nere på två så blir det mer jäktigt, det är stressande. Vi får springa mellan vårdtagarna. Samtidigt får vi inte visa något av den stressen mot dem, säger en medarbetare.
Situationen har lett till att anställda känner en oro för att de inte ska kunna ta ut semester under de kommande storhelgerna. Kan man inte ta in vikarie, och samtidigt är nere på minimibemanning, är det i praktiken omöjligt att få ledigt.
– I somras erbjöds anställda extra betalt om de sköt på sina semestrar. Men så får vi inga vikarier på vintern när de vill ta ut sin ledighet, säger en annan medarbetare.
Han berättar att vikariestoppet kan göra att man känner sig pressad att jobba – även om man är sjuk.
– Gör man inte det, då känns det som att man påverkar sina kollegor. Det är ett jävla slit.
En annan anställd vittnar om en ovisshet inför hur det ska bli framöver. Att i det läget låta cheferna åka iväg till en konferensanläggning i Östergötland provocerar;
– Det känns lustigt att de ska åka iväg på det just nu. Vår arbetsgrupp har inte varit iväg på något alls på många år, säger hon.
– Inte okej. Om vi ska hålla tillbaka så ska de också göra det, menar ytterligare en, mångårig medarbetare.
Medarbetaren känner en ovisshet över hur det ska bli framöver. Han upplever att personalens delaktighet blivit mindre efter omorganisationen, och känner inte längre att cheferna har koll på hans verksamhet;
– Det känns som att de mest tänker på att spara pengar.
Verksamhetschefen Anna Mild Ackrell säger precis som socialchefen att det inte är vikariestopp – men bekräftar att man inte alltid sätter in vikarie vid frånvaro.
– Under hösten har vi sett att personalkostnaderna fortsätter öka, vilket gör att vi valt att undvika att sätta vikarier vid frånvaro om inte personaltätheten på arbetsplatsen understiger lägsta bemanning. Vi vill i första hand att vi hjälps åt mellan enheterna om det är möjligt.
När det gäller ledigheter vid storhelgerna kommer man i första hand bevilja lagstadgade föräldraledigheter.
– Därutöver kan ansvarig enhetschef bevilja semester för övriga medarbetare också. Men vi måste ha en god planering precis som vi har övrig tid på året.
Hon säger också att de medarbetare som avstod semester under sommaren kommer prioriteras att få sin ledighet under senare delen av året, vilket kan vara del av jul eller nyårshelgen.
– Flera av de medarbetare som avstod semester under sommaren har haft möjlighet att ta den under hösten.
Det går inte att gå runt på lägsta bemanning under en längre tid, enligt Anna Mild Ackrell – men det fungerar under någon eller några dagar. Hon säger att enhetscheferna kan behöva hjälpa till att prioritera om arbetsuppgifterna om medarbetarna tycker det är svårt. Utifrån den rådande situationen tittar man nu tillsammans med arbetsgrupper på hur verksamheten och stödet ska planeras på bästa sätt.
– Det är ett arbete som naturligtvis tar lite tid eftersom vi är en stor verksamhet. Att arbeta med förändringar som till exempel att planera verksamheten på annat sätt än tidigare påverkar oss människor på olika sätt. Därför är dialogen och delaktigheten för oss alla som arbetar inom funktionsstöd så viktig.