Premiär för glass från Wirum

Under vintern har Adam Dahlberg lagat och provsmakat fler än 50 olika sorters glass. På fredag lanseras den äntligen, Sveriges första glass gjord på mjölk från Jerseykor.

Emma Dahlberg mäter upp den superfärska grädden som kommer från korna på gården. Adam Dahlberg berättar att man hittills testat 58 smaker.

Emma Dahlberg mäter upp den superfärska grädden som kommer från korna på gården. Adam Dahlberg berättar att man hittills testat 58 smaker.

Foto: Hertz Karin

Västervik2010-04-02 00:00
Intresset för närproducerad och naturlig mat växer hela tiden, men ska man klara sig i längden måste man även satsa på kvalitet. Det är Adam Dahlbergs devis. - Vi riktar oss mot kvalitetsmedvetna människor som tycker att det är kul med något extra.Adam driver sedan några år tillbaka familjegården Wirums Säteri, strax söder om Blankaholm, och nu lanserar han en egen hemgjord glass. Det som är speciellt med Wirumglassen är att den är gjord på mjölk från Jerseykor.Jerseymjölk är fetare och rikare på protein än vanlig mjölk och är därför en superingrediens om man vill göra riktigt gräddig glass. Resultatet blir en riktigt krämig och kompakt glass.På fredag lanseras den på matmässan Galet Gott på Kulbacken i Västervik.- Nu är våren här och det känns jätteroligt att börja sälja glassen. Vi har provat 58 olika recept sedan i höstas och valt ut 20 till ett grundsortiment, berättar Adam när han visar runt i den nybyggda glassfabriken med tillhörande gårdsbutik.I dag är det chokladglass under produktion. Grädden och mjölken kommer direkt från korna på gården. Mer lokalproducerat är svårt att få det. -Det är en fin känsla att alla på gården är delaktiga. Vi är alla väldigt stolta över vår produkt, säger Adam. Vilken är din favorit?
- Det är en jättesvår fråga, vi gör ju glassar man inte tidigare sett. Vår grej är att kunna göra en massa olika smaker, säger Adam och tar ett smakprov till ur en av de fyra glassburkarna som står framme. Glassen kommer att säljas i utvalda butiker, restauranger och via en glassvagn på evenemang som Visfestivalen. På sikt funderar familjen Dahlberg på att utveckla Wirum med ytterligare produkter. Den proteinrika Jerseymjölken är även utmärkt lattemjölk. Ett gårdsslakteri är en annan sak man funderar på. Under den tredje helgen i april kommer allmänheten att bjudas in till Wirum då gårdsbutiken invigs.
Wirums Säteri & Jerseykor
I Sverige finns endast 2 000 jerseykor. De första importerades till Sverige och Wirum 1893. Rasen är nättare än och ger mindre mjölk än de svartvita och röda svenska raserna.Jerseymjöken har en fetthalt på 6,1 procent (50 procent mer än vanlig mjölk). Proteinhalten har 4,2 procent fett (25-30 procent mer än vanlig mjölk).I dag finns 250 Jerseykor på Wirum, som ger 800 000 kilo mjölk/år. På gården finns också 50 köttdjur av rasen Angus. Historiskt har inte Arla betalat för kvaliteten på mjölk, utan endast per kilo. Därför finns det inte så många Jerseykor i Sverige, till skillnad mot Danmark där var fjärde ko är Jersey. Arla har ändrat på detta på senaste tiden så framtiden för Jerseykorna ser ljus ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om