Premiär för glass från Wirum
Under vintern har Adam Dahlberg lagat och provsmakat fler än 50 olika sorters glass. På fredag lanseras den äntligen, Sveriges första glass gjord på mjölk från Jerseykor.
Emma Dahlberg mäter upp den superfärska grädden som kommer från korna på gården. Adam Dahlberg berättar att man hittills testat 58 smaker.
Foto: Hertz Karin
- Det är en jättesvår fråga, vi gör ju glassar man inte tidigare sett. Vår grej är att kunna göra en massa olika smaker, säger Adam och tar ett smakprov till ur en av de fyra glassburkarna som står framme. Glassen kommer att säljas i utvalda butiker, restauranger och via en glassvagn på evenemang som Visfestivalen. På sikt funderar familjen Dahlberg på att utveckla Wirum med ytterligare produkter. Den proteinrika Jerseymjölken är även utmärkt lattemjölk. Ett gårdsslakteri är en annan sak man funderar på. Under den tredje helgen i april kommer allmänheten att bjudas in till Wirum då gårdsbutiken invigs.
Wirums Säteri & Jerseykor
I Sverige finns endast 2 000 jerseykor. De första importerades till Sverige och Wirum 1893. Rasen är nättare än och ger mindre mjölk än de svartvita och röda svenska raserna.Jerseymjöken har en fetthalt på 6,1 procent (50 procent mer än vanlig mjölk). Proteinhalten har 4,2 procent fett (25-30 procent mer än vanlig mjölk).I dag finns 250 Jerseykor på Wirum, som ger 800 000 kilo mjölk/år. På gården finns också 50 köttdjur av rasen Angus. Historiskt har inte Arla betalat för kvaliteten på mjölk, utan endast per kilo. Därför finns det inte så många Jerseykor i Sverige, till skillnad mot Danmark där var fjärde ko är Jersey. Arla har ändrat på detta på senaste tiden så framtiden för Jerseykorna ser ljus ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!