Inte ska vi sluta lära oss saker bara för att vi lämnat skolbänken. För många blir kvällskursen en krydda i vardagen - och kanske en ny karriärmöjlighet. Vad sägs om att lära sig gå efter karta och kompass i höst, eller kanske gå en kvällskurs i japanskt broderi? Möjligheterna är oändliga.
ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Medborgarskolan är några av de organisationer som erbjuder kursverksamhet.
- Vi har mycket medlemsorganisationer, som PRO och handikapporganisationer, som går kurser hos oss. Släktforskning har varit väldigt populärt. Vi hade ingen släktforskning i våras, men ska dra i gång med det igen i höst, säger Ingela Hellström, verksamhetsansvarig för ABF i Västervik.
På ABF går det även att anmäla sig till en kurs i knyppling, näversöm eller luffarslöjd. Handledare i spanska finns också, men än så länge är inte tillräckligt många deltagare anmälda för att den ska bli av.
- Det är lite dåligt med språk just nu. Vi måste få in minst åtta deltagare.
Även på Studieförbundet Vuxenskolan är språkkurserna svåra att locka deltagare till. Mer populära är de praktiska kurserna, som arrangeras tillsammans med LRF. Här lär sig deltagarna bland annat att jaga, hantera en motorsåg och svetsa.
Verksamhetssamordnarna Lotta Carlsson och Birgitta Svensson har noterat att kurser som handlar om att ta tillvara gamla ting är efterfrågade. Några nyheter på den fronten i höst är kurserna i möbeltapetsering, vintage - där deltagarna lär sig att sy om gamla kläder - och antikviteter.
- Sådant som man kan ha användning för går bäst.
Överlag går, enligt Carlsson och Svensson, allt fler människor cirklar och kurser, både på dagtid och kvällstid. Det avspeglas i Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet, där kursutbudet växt på senare år.
- Vi har i dag ungefär 60 kurser.