Posten kan komma mer sällan

En statlig utredning öppnar upp för en glesare postgång. Men många företagare på landsbygden säger att det skulle slå hårt mot deras verksamhet.

Posten. En glesare postgång är ett förslag från den statliga utredningen "Till sista utposten". Många företagare på landsbygden sågar förslaget.

Posten. En glesare postgång är ett förslag från den statliga utredningen "Till sista utposten". Många företagare på landsbygden sågar förslaget.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Västervik2016-12-22 14:36

I utredningen "Till sista utposten" öppnar regeringen upp för att leveranser med posten skulle kunna ske mer sällan i framtiden än vad den gör i dag. Det har fått bland andra LRF – lantbrukarnas riksförbund – att protestera då förslaget skulle slå mot småföretagare på landsbygden, menar de.

Marina Karlsson på Vintage Stories driver både fysisk butik i Gamleby och en näthandel med mode, inredning och skönhetsprodukter hemifrån Blackstad. Hon säger att en minskad postleverans inte skulle påverka hennes verksamhet och hon är förvånad över de upprörda reaktioner som kommit.

– Jag känner inte att det skulle göra mig så illa. Jag får mycket varor men jag överlever om de dröjer en dag. Och den mesta posten får jag på e-post.

Marina Karlsson säger att internethandel ofta har krav på att varorna ska skickas samma dag som beställningen görs, men om postgången skulle dras ner så får man se till att ha respit på ytterligare 24 timmar, säger hon.

– Självklart får man anpassa sin verksamhet.

Men på Handlarn i Totebo har man inte en lika obekymrad inställning till förslaget. Bertil Magnusson som äger butiken säger att han ofta beställer saker, till exempel förbrukningsvaror, som han behöver till dagen efter. Förslaget om att dra in på postleveranserna skulle slå hårt mot företagarna på landsbygden, säger han.

– Vi är ju postombud också och kunderna tycker att det är bra med snabba leveranser. Det kan vara sånt som de behöver direkt.

Varje dag levereras paket till butiken som hämtas av kunderna. Om paketleveranserna skulle ske mer sällan så skulle det drabba affären ekonomiskt, då de som hämtar sina paket även brukar passa på att handla något.

– Arbetsbördan skulle bli värre om det skulle komma mycket paket på samma gång, säger Bertil Magnusson.

Jörgen Edström, produktionsområdeschef för delar av Östergötland och Småland på Postnord, tror inte att företagarna behöver vara oroliga för en förändrad postgång, i alla fall inte under de närmsta åren.

– Man kommer inte att få posten mer sällan, vi har inte fått några såna direktiv, säger han.

Postnord har ett samhällsuppdrag som säger att de ska köra ut post till hela landet, fem gånger i veckan. Om det uppdraget – som utförs av regeringen – ändras så ändras även postverksamheten. Men det är alltså inget som Jörgen Edström ser i den närmsta framtiden.

– I dag skulle vi ha svårt att få med oss allt om vi inte kör varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!