Posten JämO-anmäls
Västervikskvinna anser att hon förlorade jobbet på grund av plötslig graviditet.
Kvinnan sades upp den 30 april i år, sedan hon arbetat cirka ett år på Posten.
I början av 2004 upptäckte kvinnan att hon helt oväntat hade blivit gravid. Hon menar att hon därefter behandlades illa av sina chefer.
- Jag fick ett jobb som innebar att jag fick gå mycket i trappor och chefen fryste ut mig.
- Tidigare hade jag blivit lovad en tillsvidaretjänst till sommaren, eftersom många då ska gå i pension, skriver kvinnan i sin anmälan till JämO.
Kvinnan fick sjukskriva sig en hel del eftersom hon mådde mycket illa den första tiden av graviditeten.
- De ringde då så gott som varje dag från Posten och frågade om jag kunde jobba följande dag, eftersom de hade ont om folk.
- När jag åter började arbeta halvtid blev jag utfryst. Chefen hälsade på alla med deras namn, men jag behandlades som luft.
- Chefen sade även att han tyckte det var konstigt att jag som var ung och vältränad inte klarade av graviditeten bättre, skriver Västervikskvinnan i sin anmälan.
- Posten hade minsann haft många anställda som varit gravida och de hade jobbat ända fram till förlossningen, sade han.
Direkt på morgonen den 30 april blev kvinnan inkallad till kontoret där både chefen och personalchefen satt. Hon blev uppsagd från den 15 juni.
- De beklagade att det inte finns några jobb åt mig. Trots att posten den senaste tiden skrikit efter personal och trots att jag varit vikarie i ett år. Jag säker på att det är min graviditet som är osaken till uppsägningen, anser kvinnan.
Om en kommande utredning visar att könsdiskriminering har förekommit, försöker JämO i första hand uppnå en förlikning med arbetsgivaren.
I fall då parterna inte kommer överens kan ärendet komma att avgöras av arbetsdomstolen, AD.
Om JämO bedömer att könsdiskriminering inte kan påvisas kan anmälaren själv väcka talan vid tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!