Inför rökförbud också på uteserveringar. Det föreslog den Tobaksutredning som släpptes förra året. Men än är det oklart hur det blir.
– Helst skulle man vilja att vi kunde komma så långt, det är ju önskvärt för alla människors hälsa, men det är nog en utopi, säger Clearry Ruisla, ordförande i Astma- och allergiföreningen i Västervik.
För några år sedan hade Astma- och allergiförbundet en kampanj för att få rökfria uteserveringar.
– Det har blivit lite bättre. Vi röker inte lika mycket på uteserveringar, åtminstone inte dagtid. Problemet är att vi är så beroende av hur andra lever för att vi ska må bra. Det är jobbigt att vara den besvärliga allergikern, säger Clearry Ruisla.
Nyanlända turister från Nyköping har slagit sig ner för lunch på en uteservering under Västerviks julihimmel.
– Jag tycker att det ska finnas speciella rökrutor. Och varför inte ett förbud? säger Petra Haglund-Lerjerud, som själv slutade röka för elva år sedan.
Hon besöker staden tillsammans med familjen.
– Jag tycker att det har minskat. Förr rökte man i bilarna och överallt, och gick man ut kunde man inte använda kläderna en gång till. Det är fräschare nu, säger Kenneth Haglund, som själv slutade röka någon gång i 20-årsåldern.
– Sitter jag och käkar middag kan det vara störande om någon i närheten röker. Jag tror att det är en tidsfråga innan det blir förbjudet, säger Sandra Haglund, också hon före detta rökare.
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten röker nio procent av svenskarna mellan 16-84 år dagligen.
– Folk röker mest efter klockan tio på kvällen när vi har tagit bort à la-carte-serveringen, säger Annemarie Ericsson, som jobbar som servitris på Briggen.
– Vi vill inte ha in röken, så vi har ett fåtal askkoppar på borden längst ut och rekommenderar alla rökare att sätta sig så långt ut mot gatan som möjligt, säger Annemarie Ericsson.
Hon upplever att rökandet har minskat lite.
– Många rökare tar väldig hänsyn till andra som inte röker. Och många frågar om man får röka här, så vi har möjlighet att styra lite.
Den stora förändringen för rökning i offentliga miljöer kom när det 2005 blev förbjudet att röka inne på restauranger och barer. Arbetet med en ny tobakslag pågår, men när en sådan kan antas och exakt vad den kommer att innebära är inte klart än.
– Jag är själv rökare, men mig gör det inget om det blir ett förbud, säger Annemarie, som inte tror att restaurangen skulle få färre gäster.