Positiva signaler från smittade äldreboenden

Varken under måndagen eller tisdagen har några fler bekräftade fall av covid-19 konstaterats, gällande äldreboendena Erneborg eller Edshöjden.

I fredags konstaterades 12 brukare och 6 anställda smittade av covid-19 på Erneborg i Gamleby. Sedan dess har dock inga nya fall konstaterats.

I fredags konstaterades 12 brukare och 6 anställda smittade av covid-19 på Erneborg i Gamleby. Sedan dess har dock inga nya fall konstaterats.

Foto: Karin Hertz

Västervik2020-11-24 17:30

– Nej, inget nytt. Jag pratade med dom senast vid lunchtid i dag. Men det tar tid med provtagning. Vi får besked dag för dag, men än så länge är det inga nya som är konstaterade, säger socialchef Jörgen Olsson. 

I fredags konstaterades 12 boende och 6 ur personalen smittade på Erneborg. I samband med smittspårningen noterades därtill en smittad personal på Edshöjden.

Hur är läget på andra boenden i kommunen?

– Där har vi inte vad vi vet något fall. 

Tidigare evakuerade ni brukare till Annagården, finns den tanken nu?

– Det har vi även nu. Men sedan i somras har vi bara en avdelning som evakueringsboende, 10 rum. Där har vi två eller tre som bor just nu. Personer som varit på sjukhus men som inte varit pigga nog att komma hem, säger han.

Är det aktuellt att evakuera någon från Erneborg?

– Nej, inte som läget är nu. Det kan uppstå en sådan situation, men inte där vi är nu. 

Inledningsvis i våras avdelades hela Annagården i Västervik som boende för smittade brukare. Men på grund av låg beläggning bantades det till att omfatta en avdelning. Sedan dess har det varit lugnt, fram till den senaste veckan då några av rummen fyllts av personer som behöver mellanlanda efter sjukhusvistelsen.

Hur är personalsituationen, kan ni bemanna alla poster?

– Det går, från dag till dag. Många är hemma, på grund av covid-19 eller så har de symptom och ska vara hemma. Det är kämpigt, men de gör ett jättebra jobb överallt, och kämpar på, säger Jörgen Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!