I statistiken från SCB ingår bland annat kaféer, snabbmatsrestauranger och lunch- och kvällsrestauranger. En verksamhet som dock inte finns med är hotellrestauranger, som också kommer från det tuffaste året någonsin.
– Jag ser att vår restaurang har minskat mer än genomsnittet. Procentstatistik kan dölja en hel del olika saker, bland annat har snabbmatsrestauranger inte minskat speciellt mycket vilket andra restauranger har gjort. Det slår väldigt olika över branschen, säger Stina Porsgaard, hotelldirektör på Västerviks stadshotell.
Stadshotellets minskade sin försäljning på mat och dryck med 23,7 procent under förra året.
– Första kvartalet minskade vi ingenting. Under sommaren hade vi en hyfsad återhämtning, men i december minskade vi gigantiskt eftersom det inte blev några julbord.
Stina Porsgaard menar att landets hotell gjort större förluster än restaurangerna. Man är mer beroende av att folk kan resa och det finns ingen lokal marknad på samma sätt. 2020 är redan ett förlorat år i statistiken och räddningen för branschen stavas vaccin.
– Det kommer ta väldigt långt tid innan vi är tillbaka på nivåerna för 2019. Det kommer vi aldrig att nå i år. Om det inte blir en bra sommar så ser vi att många hotell svarat att man tittar på att avveckla. Jag tror inte att så är fallet i Västervik, för vi tror att sommaren blir bra. Men blir den inte det så ligger vi väldigt risigt till allihop.