Redan i mars berättade vi att ekonomiprogrammet hade rekordmånga sökande, 73 stycken, mot 46 i fjol. Sedan dess har det varit omvalsperiod. Då har det tillkommit ännu fler sökande till det redan största av de nationella programmen, som i höst får 78 elever.
Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, kan inte svara på än hur de ska lösa detta organisatoriskt: om det blir tre klasser, eller om eleverna kommer att delas upp och läsa en del med elever från andra program.
Tidigare har nämnden fastställt gymnasiets organisation i februari, men numera sker det i maj. Det beror på att det har blivit allt vanligare att eleverna ändrar sig under omvalsperioden.
Även på sommaren är det elever som ändrar sig, och en del som flyttar förstås. Men nu har nämnden i alla fall fastställt hur många platser det ska vara på varje program.
Förutom ekonomiprogrammet, ser det ut på följande sätt:
Bygg- och anläggning, 16
El- och energi, 20
Handels- och administration, 22
Hantverk, 18 (varav åtta frisör och tio finsnickeri)
Introduktionsprogrammet, 150
Industritekniska, 20
Naturvetenskap, 44
Teknik, 12
Restaurang- och livsmedel, 22
Samhällsvetenskap, 50
Vård- och omsorg, 30.
Det allra största programmet är introduktionsprogrammet, där obehöriga elever får chans att komma in på ett nationellt program, eller få ett arbete. I Västervik finns fyra inriktningar: programinriktat val, språkintroduktion, yrkesintroduktion samt individuellt alternativ.