Populärt att prova på hundsim

Att simma är bra och skonsam motion, även för hundar, och på Jami Hundsport erbjöds på tisdagen möjlighet att prova på.

Vatten. Att simma är helt klart Vivas grej. Ännu bättre gick det när hon fick en ring att hålla i munnen. Och efter simturen tyckte hon det var lämpligt att torka sig på reporterns byxor. De blev blöta.

Vatten. Att simma är helt klart Vivas grej. Ännu bättre gick det när hon fick en ring att hålla i munnen. Och efter simturen tyckte hon det var lämpligt att torka sig på reporterns byxor. De blev blöta.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-02-07 19:00

Tiderna blev snabbt fulltecknade och några stod till och med på väntelista för att få testa att simma i den nio meter långa bassängen. Hit kommer hundar både för att rehabilitera skador, och för att träna i förebyggande syfte.

– Först och främst är det skonsam träning för hela kroppen. Både gamla och överviktiga hundar kan oftast ändå simma, säger Mi Nilsson, ägare till Jami Hundsport.

– Och den dagen det skulle hända något och hunden behöver rehabsimma, går läkningen betydligt snabbare om hunden redan är van vid att simma i en pool.

Emma Gustavsson har tagit med sig sexåriga briarden Noomi för att simma.

– Vintertid är det lite svårt att aktivera och jag har tänkt på det här länge. Så såg jag på Facebook att man kunde få komma och prova på. Det här är första gången i en pool, men hon älskar att bada ute på sommaren.

Noomi har inga problem med att ge sig ut i bassängen och simmar glatt runt, runt.

Om man vill ta med sin hund för att simma i poolen får man först skaffa ett hundsimkort, berättar Therese Andersson, som är hundsimtränare på Jami Hundsport. Då går man upp till fem lärarledda lektioner, för att vänja hunden vid poolen, och för att lära sig hur allt fungerar här.

– Tanken är att man ska klara sig själv här inne sedan. Då kan man boka sig via nätet. Ett pass är på 45 minuter och på den tiden ska man hinna simma hunden och städa efteråt, säger hon.

När det är dags för ett och ett halvt-åriga schäfern Gizmo att simma i bassängen blir det lite mer plask. Hans matte och husse, Emelie Karlsson och Fredrik Forsfält har åkt från Oskarshamn för att se om simning kan vara nåt för Gizmo.

– Han har dåliga höfter, så vi gör det här i förebyggande syfte. Än så länge har han inga problem och håller vi honom musklad så kanske det inte blir några, säger Emelie.

– Visst är det lite långt att åka, men vad gör man inte för sin hund?

Gizmo far som ett yrväder i bassängen och får simma en stund i mitten för att han ska få lugna ner sig och få igång simningen.

– Så här är det för de flesta hundar första gången, säger Therese Andersson.

Gizmo simmar ändå en liten tur till slut och får sedan komma upp och duscha. Det tycker han heller inte är någon höjdare.

I simmet ingår även en stund på vibrationsbrädan, kallad vibb. Det är en platta som vibrerar där hunden kan stå, sitta eller ligga.

– Det blir som en massage av musklerna efter simningen, förklarar Mi Nilsson.

Tanken är att den ska underlätta återhämtningen för hunden. Efter att ha simmat brukar de flesta hundar vara trötta och uppskatta att få vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!