Pollensäsongen igång – kan förvärra coronaspridningen

Nivåerna av alpollen var höga under helgens mätningar i Västervik. En ny studie visar att pollenhalterna påverkar risken att drabbas av covid-19 – oavsett om man är allergiker eller inte.

Pollen från al och hassel ligger för närvarande på låga till måttliga nivåer, i Västervik.

Pollen från al och hassel ligger för närvarande på låga till måttliga nivåer, i Västervik.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västervik2021-03-09 12:45

Al- och hasselpollen har börjat märkas av i Västervik. Under helgens vackra väder uppmättes höga halter av alpollen.

De sjunker nu, till att framåt torsdag ligga på låga nivåer. Orsaken: Det annalkande snövädret.

Pollenläget kan likafullt ha allvarligare följdeffekter än de vanliga allergiska besvären. En studie vid Göteborgs universitet visar att det påverkar hur många som smittas av coronaviruset. Antalet infekterade (räknat per 100 000 invånare) är signifikant högre vid höga pollenhalter, skriver bland andra pollenforskaren Åslög Dahl i ett pressmeddelande under tisdagen. 

Det är också ett lägre antal infekterade vid låga pollenhalter, visar studien. 

– Effekten handlar om hur det allmänna virusförsvaret reagerar på pollen. Alltså påverkas alla människor, också de som inte är allergiker, och effekten orsakas inte bara av allergiframkallande pollen, utan också av andra, säger Åslög Dahl, som är en av en av de forskare som bidragit till den epidemiologiska studien i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Hon noterar att pollen i sig inte sprider viruset. Men det har tidigare visats att exponering för pollen försvagar motståndskraften mot vissa säsongsbundna luftvägsvirus. 

Den nu publicerade studien omfattar befolkningen i 130 olika regioner (248 mätstationer) i 31 länder på fem kontinenter, och spänner över en period från början av mars till 8 april år 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!