Politisk majoritet bakom Gränsöförslag

Den politiska majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig i går bakom förslaget att ändra detaljplanen för Gränsö och därmed göra det möjligt att skapa 30 nya tomter på området.

Västervik2006-04-04 00:25
För att planerna på ny bebyggelse på Gränsö ska bli verklighet måste detaljplanen för området ändras. Därför vandrar nu frågan genom den politiska beslutsordningen.
I går diskuterade kommunstyrelsens arbetsutskott ärendet, med resultatet att den politiska majoriteten ställde sig bakom det förslag som finns. Socialdemokraternas yrkande att endast 20 av de 30 planerade tomterna ska anläggas avslogs.
Men frågan är infekterad och åsikterna om förslaget om Gränsö mellanområdes framtid är många. Det framkommer tydligt bland de synpunkter som allmänheten och enstaka föreningar skickat till kommunen och som nu sammanställts.

När fler fastigheter byggs för permanentboende befarar många att områdets karaktär förändras till det sämre. I dag är området ett kommunalt naturreservat, och om planerna på ny bebyggelse ska bli verklighet måste därför kommunfullmäktige besluta att delar av reservatet upphävs.
Just detta har fått många att reagera. På kritiken svarar nu kommunen att den föreslagna bebyggelsen inte inkräktar på reservatet som frilufts- och rekreationsområde, eftersom det redan finns hus och tomter på området. Att delar av området i framtiden inte längre är naturreservat får därför ingen större betydelse, anser kommunen.
Frågan kommer nu att diskuteras vidare i kommunstyrelsen, för att sedan föras till kommunfullmäktige för beslut på sammanträdet den 27 april.

Som VT tidigare har skrivit har länsstyrelsen i Kalmar län beslutat att upphäva strandskyddet och landskapsbildsskyddet för mellanområdet på Gränsö. Det gör att planerna på en gemensam brygganläggning kan genomföras.
Som svar på de boendes undran över vad som händer med de privata bryggor som redan finns i området svarar nu kommunen att man inte ska ta bort dessa, men att det samtidigt är viktigt att strandremsan vid bryggorna även i framtiden blir tillgänglig för allmänheten.

Förslaget om en gemensam brygganläggning har tidigare orsakat bråk mellan två av grannarna på området. När det framkom att den moderata kommunpolitikern Axel Nilsson varit den som föreslagit den gemensamma bryggan reagerade grannen Pelle Holm.
Han anklagade Axel Nilsson för att ha utnyttjat sin position, eftersom Axel Nilsson äger en sommarstuga i området och i dag saknar egen bryggplats.
Kommunen väljer i sin sammanställning att inte gå närmare in på frågan, utan konstaterar bara att det föreligger tvister kring bryggorna i området. "Oberoende av detta har planen upprättats för att hitta den bästa tekniska lösningen för ett bryggområde", skriver kommunen som svar på anklagelserna från Pelle Holm.
Några svar från kommunen på allmänhetens synpunkter
Ändring av karaktären: Kommunen konstaterar att karaktären kommer att ändras när det blir fler permanentboende i området. Vägar byggs till och VA-nätet byggs ut. Större krav på gatubelysning ställs. Andra typer av hus och garage byggs än de som finns på området i dag.

Vägar och trafiksäkerhet: Gränsövägen kommer även i fortsättningen ha begränsad framkomlighet för att hålla nere hastigheten. Ingen separat gång- och cykelbana ska anläggas. Branta tomtutfarter tas bort. Inga byggnadsåtgärder på Scoutvägen.

VA-frågor: Området ska införlivas med kommunens ledningsnät, som dras ut till området. Kommunen ska förhandla med vattenföreningen om övertagandet av befintlig vattenledning. Ny vattenledning dras där det redan finns ledningar. Om det behövs pumpstationer ovan mark blir det frågan om små byggnader. Även något större pumphus kan bli aktuellt på en del av området.

Småbåtshamn: Kommunen kommer inte att bygga någon småbåtshamn eller anlägga bryggor - istället får de boende bilda en gemensamhetsförening. Nytillkomna fastigheter ska ha möjlighet till båtplats. Småbåtshamnarna har minskats i storlek jämfört med samrådsförslaget, eftersom dagens bryggor kommer att vara kvar och behovet därför är mindre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om