Politisk doldis firade jul i Västervik

I nio år har Jens Henriksson, 36, befunnit sig i politikens absoluta centrum.

Foto: ANDERS STEINER
I nio år har han befunnit sig i den svenska politikens absoluta centrum. I några dagar har 36-årige Jens Henriksson, statssekreterare och finansminister Bosse Ringholms närmaste man, med sin familj varit i Västervik för att fira jul hemma hos svärföräldrarna.

Foto: ANDERS STEINER I nio år har han befunnit sig i den svenska politikens absoluta centrum. I några dagar har 36-årige Jens Henriksson, statssekreterare och finansminister Bosse Ringholms närmaste man, med sin familj varit i Västervik för att fira jul hemma hos svärföräldrarna.

Foto:

Västervik2003-12-27 01:00
Han är en doldis som under nio år varit i politikens absoluta centrum     på finansdepartementet.
I några dagar har han med familjen varit i Västervik för att fira jul hos hustruns föräldrar.
Statssekreterare Jens Henriksson, 36, är finansminister Bosse Ringholms närmaste man.
Jens Henriksson har varit ett stort stöd även för Ringholms båda föregångare Göran Persson och Erik Åsbrink.
- Jag stortrivs med mitt jobb, säger Jens som varit politiskt intresserad i hela sitt liv och handplockades av Göran Persson.
Jens Henriksson är född och uppvuxen i Lund.
- Eftersom jag var så feg att jag studerade i samma stad jag växt upp i valde jag att gå med i Kalmar nation bara för att få träffa lite nytt folk.
- Där mötte jag min blivande fru Emma, med det dåvarande namnet Gärding, från Västervik.
Jens Henriksson läste till både civilingenjör och -ekonom. Utöver studierna var politik det stora intresset.
I flera år tjatade Jens på tidningen Arbetets chefredaktör Anders Ferm om att få bli vikarierande ledarskribent. 1993 gav Ferm efter och Jens fick det sommarjobb han så gärna ville ha.
- På hösten bar det av till USA och studier i San Diego ett läsår, på ett stipendium jag fick från University of California.

- När jag kom hem fick jag även sommaren 1994 vikariera på tidningens ledarredaktion.
Vid denna tid hade en politiker vid namn Göran Persson just träffat sin förra hustru Annika.
- Arbetet var Görans morgontidning och en morgon låg jag på hans frukostbord. Förmodligen gillade han det jag skrivit. Han ringde nämligen upp och frågade om jag hade lust att börja jobba med honom om han blev finansminister.
Och det blev ju Göran Persson som bekant i oktober 1994.
- Vi jobbade i princip dygnet runt tillsammans, i ungefär i ett och halvt år. Jag var politisk rådgivare, talskrivare med mera tills Göran utsågs till statsminister.
- Göran tyckte att han hade världens bästa jobb. Han var oerhört intresserad av ekonomiska frågor och hann också ta ett stort grepp om landets ekonomi och ana ljuset i tunneln innan han gick vidare till sitt nya uppdrag.
- Göran tycker mycket om siffror och detaljer. Jag vet att han stortrivdes på posten som finansminister.

Varför tackade då Göran Persson ja till att bli statsminister? Han sade ju bestämt nej till jobbet i alla intervjuer, fram till en dag då han plötsligt sade ja...
- Mona Sahlin var ursprungligen mest aktuell som ny partiledare. Hon var dessutom intresserad. När Mona sedan inte längre var aktuell uppstod en stor press på Göran Persson.
- Till slut blev pressen på Göran övermäktig. För partiets bästa var han tvungen att tacka ja.
När Göran Persson bytt jobb utsåg han i april 1996 Erik Åsbrink till ny finansminister, efter sig själv.
Persson och Åsbrink kom överens om att den unge och kunnige Jens Henriksson skulle bli kvar på finansdepartementet och jobba ihop med Erik. Jens var ju väl inarbetad som talskrivare och politisk rådgivare.
Efter valet 1998 blev Jens Henriksson befordrad till planeringschef på departementet.
- Som planeringschef är man chefsekonom, stabschef och talskrivare.
Erik Åsbrink avgick som bekant i april 1999 efter en schism med Göran Persson. Efter Åsbrink kom Bosse Ringholm.
- Under Bosse jobbade jag vidare som planeringschef fram till valet 2002. För ett år sedan utsågs jag till statssekreterare på finansdepartementet.
Som statssekreterare är Jens Henriksson med och delar på utformningen av och ansvaret för Sveriges ekonomiska politik.
- Jag skriver utkastet till regeringens finansplan, budgeten, och jobbar även mycket mot riksdagens finansutskott. Därtill pratar jag en hel del med journalister och finansiella marknader.
Jens Henriksson ska även vara lite av "djävulens advokat":
- Jag är den som vågar ställa alla de dumma och udda frågorna. Argumenten måste ständigt testas för att se att de håller, så att vi vet att det är rätt politik vi för.

Hur mycket av det finansminister Bosse Ringholm säger i sina tal är egentligen dina ord?
- Det är ju självklart egna åsikter som Bosse framför. Talskrivande handlar om att man både måste begripa och ha respekt för den person man skriver för.
- Det bästa tal man kan skriva är det som aldrig hålls. Om du skriver ett bra tal till någon ger detta honom/henne en så bra inspiration att han/hon kan lägga bort alla papper och prata fritt.
Brukar då Jens Henriksson skriva många sådana bra tal?
- Jag har skrivit åtskilliga tal åt Göran Persson, men det är bara ett enda som han har hållit. Det var när han talade inför finansvalpar i USA sommaren 1995.
- Göran Persson är unik som talare och förmodligen Sveriges bäste retoriker. Han är i Olof Palmes klass. Han vågar prata långsamt. Det är det som skiljer en bra talare från en mindre bra.

I nio år har Jens Henriksson funnits i politikens centrum. Hur tänker han sig framtiden? Kanske ger Göran Persson honom ett ännu finare jobb framöver?
- Jag vill gärna fortsätta med politik och ekonomi. Jag är dock inte vald av folket. I stället är jag en politisk tjänsteman som valts av endast tre personer.
- Jag funderar inte så mycket på framtiden. Börjar man planera för nästa jobb gör man inte längre ett bra jobb idag, säger den unge statssekreteraren som med familjen besöker svärföräldrarna Ingrid och Stefan Gärding i Västervik varje jul plus ett par veckor under varje sommar.
- Även Emmas syster har en stuga i Källvik, Loftahammar. Både Emma och jag samt våra barn Sonja, 5 och Algot, 3, är helförtjusta i Västervik. Det är en fantastisk stad med trevliga människor och närhet till både natur och hav.
Jens Henriksson gillar att motionera. Efter Julspelet i S:t Petri på julaftonens förmiddag tog Jens på sig overallen och löpte ut på barkslingan vid VO-torpet.
Jens ville bränna bort lite av all julmat och drog på ordentligt.
- Det var nästan så att jag kände smaken av lutfisk i de sista backarna, skrattar Jens och avslöjar ytterligare en okänd tråd som idag leder till Västervik:
- Min mors nye man brukar faktiskt både uppträda och vara konferencier på Visfestivalerna.
- Han heter Krister "Krutte" Hedberg och är som många nog vet med i bandet Grus i dojan. Ni vet dom med låten "Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om