Inför måndagens möte i kommunstyrelsen hade Daniel Gynnerfelt, med stöd av sin partistyrelse i Västervik, lämnat in en skrivelse med innebörden att Västervik borde göra ett uttalande där kommunen även uttrycker sitt stöd för fred och skyddande av civila liv – på båda sidor.
Men kommunstyrelsen var inte redo att ta beslut om ett sådant uttalande vid sittande bord. Majoriteten röstade emot förslaget medan de fyra S-representanterna från oppositionen valde att lägga ner sina röster.
– Det är klart att vi gärna stöder att det ska bli fred i området. Det är fruktansvärt det som pågår där nere, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).
Att han och hans majoritetskollegor ändå valde att avslå förslaget, förklarar han med två saker:
– Dels känns det inte lämpligt att ge sig stöd till enbart den ena parten i en konflikt. Dessutom ligger det långt utanför den kommunala kompetensen att ta ställning i internationella frågor.
Daniel Gynnerfelt ser agerandet som märkligt.
– Det handlar inte om Palestinakonflikten som helhet utan om att få stopp på det som händer nu, att barn svälter ihjäl i Gaza och att tiotusentals människor mördas. Det handlar också om att stå upp för mänskliga rättigheter och för de palestinier som bor i Västerviks kommun.
Han är förvånad över att politiker inte, varken på riksnivå eller lokalt, tydligt tar avstånd och markerar att det är fel att döda oskyldiga människor.
– Jag tycker att det är helt sjukt. Jag ser inte problemet med att fördöma ett pågående folkmord.
Angående kritiken mot att ta ställning för den ena parten i konflikten, menar han att han valt att fokusera på det som händer just nu, det vill säga Israels militära agerande i Gaza.
– Hade någon annan kommit med ett uttalande och velat fördöma Hamas agerande i oktober så hade jag skrivit under på det också. Allt dödande av civila och oskyldiga är fel.
Daniel Gynnerfelt har nyligen skrivit en motion på samma tema. Den lämnades in till kommunen i veckan. Där vill han att kommunen ska avstå att göra affärer med företag och stater som är inblandade i handlingar som bryter mot internationell rätt. Det lär med andra ord bli fler tillfällen att debattera frågan om Israels agerande.
– Fast egentligen skulle jag önska att vi inte behövde debattera, utan från början hade en enighet i frågan, säger han.