Kyrkovalet 2021
Borgerligt alternativ menar att partipolitiseringen är en av anledningarna till att många medlemmar väljer att lämna Svenska kyrkan. I valprogrammet skriver de att de vill att onödig centralstyrning ska motverkas, och att den ekonomiska hushållningen blir effektivare.
– Att göra kyrkoavgiften så låg som möjligt kan vara ett led i att locka folk till medlemskap, och från utträde, säger Anders Björkman.
Även Sverigedemokraterna tror att partipolitiken är den främsta anledningen till att medlemsantalet sjunker.
– Kyrkan har politiserats och ockuperats av vänsterliberala krafter som driver opinion. Kyrkan gör ställningstaganden i den politiska debatten, och det tror inte jag medlemmar efterfrågar, säger SD:s Dan Larsen.
Centerpartiet vill att kyrkan ska vara lättillgänglig, med bokningsbara lokaler och en närvarande församling. De menar i sitt valprogram att den lokala församlingen är den grundläggande enheten i kyrkan, och ser positivt på möjligheten att bilda nya församlingar.
– Kyrkan ska vara lokalt förankrad och vara närvarande i vardagen. Alla ska vara välkomna i kyrkan, och det är otroligt viktigt att ta vara på det ideella engagemanget som gör insatser i församlingen och i världen, säger Centerpartiets Eva-Lena Fungmark.
Socialdemokraterna skriver i sitt valprogram att de vill att de direkta valen bevaras för att säkra medlemmarnas inflytande. De vill också, bland annat, att den ideella kultur- och musikverksamheten stimuleras och att kyrkan främjar en aktiv dialog mellan olika trossamfund.
– I kyrkan är det den goda seden till människan och att vilja människan väl som är viktig, inte var man sitter politiskt, säger Jan Björklund, Socialdemokraterna.
POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan) skriver i sitt valprogram att de vill se stiftsfullmäktige och kyrkomötets ledamöter väljas genom indirekta val, för att på så sätt representera sina respektive församlingar och stift. Om kyrkan gör ställningstaganden vill de att kyrkans uttalanden ska vara teologiska och inte politiska.
Sven Gunnar Persson (POSK) förklarar hur han vill se Svenska kyrkan delta i samhällsdebatten:
– Det kan röra sig om äldreomsorg, diskriminering, omsorg om utsatta, invandring och om samhällsgemenskap, med utgångspunkt i människovärdet, säger han.