Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden är oeniga om hur stor vikt kulturvärden ska ha i bygglovsfrågor. Det finns en demokratisk balansgång: ska makten ligga hos tjänstemännens utredningar, eller ska politikerna kunna fatta andra beslut?
Marie Stenmark (M), andra vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden delar Uknabornas oro. Hon menar att länsmuseets yttranden förvisso är viktiga, men bara ett intresse som ska vägas mot andra.
– Det ska vägas mot hur viktigt det är att ett samhälle får leva och utvecklas. Vi tolkar rekommendationerna alltför hårt här i Västervik, vilket man inte gör i andra kommuner. Om vi inte utnyttjar befogenheten att fatta beslut som går emot tjänstemännens råd blir det ett tjänstemannastyre, menar hon.
Ulf Jonsson (S), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, menar att motsättningar mellan nämnden och Länsmuseet inte är något nytt.
– Länsmuseets yttranden är en rekommendation. Bara för att det är kulturmiljöer i ett visst område säger vi inte nej till allting. Varje byggnad är ju unik, men bygger man något som ser jättenytt ut i ett gammalt område blir det ju väldigt konstigt, säger han.
Stenmark menar att besluten riskerar att bli odemokratiska.
– Att det räcker att tjänstemännen klassar området som värdefullt är helt utanför den demokratiska processen som gäller till exempel en detaljplanprocess.
Jonsson menar att det är viktigt att lita på tjänstemännens underlag.
– Demokratin sker när nämnden behandlar och avgör frågan, säger Jonsson (S).
Också synen på villkoren som sätts på om- och tillbyggnationer i värdefulla områden skiljer sig.
– Villkoren är orimliga. Det är klart att det ska passa in, men det blir inte ekonomiskt försvarbart för de flesta människor, och idag är ingen kulturell slutpunkt. Det är viktigt att man kan se hur hus har förändrats genom åren, säger Stenmark (M).
– Man ska inte förvanska byggnader, oavsett om de är äldre eller nyare, det är egentligen det som är det viktigaste, säger Ulf Jonsson (S) som inte tror att folk kommer välja bort landsbygden.
– Jag förstår oron, men tycker inte att man behöver vara orolig.
Att det finns en ekonomisk ojämlikhet håller han dock med om.
– Där borde staten tänka om för att gynna landsbygden, och ge subventioner när man ser till att renovera enligt kulturmiljövärdena.