Politiker vill ha idéer från länsbor

Regionpolitiker erbjuder sig att komma ut till föreningar och företag.

Västervik2005-04-16 00:25
Vilka är de viktiga frågorna för Kalmar läns utveckling? Vad ska politikerna och tjänstemännen i Regionförbundet rikta in sitt arbete på?
Nu går regionpolitikerna ut i en kampanj för att få länsbornas svar på de frågorna. Anledningen är att man i höst ska göra en ny version av Rupen - det regionala utvecklingsprogrammet.

Programmet har funnits sedan 1998 och nu ska den fjärde upplagan göras.

VT: Om man frågar folk på Stora Torget i Västervik är det nog inte många som vet vad Rupen är&
- Nej, det stämmer nog. Där­emot vet de att länet har fått ett heltäckande bredband. Det är ett område som tidigt pekades ut i Rupen som prioriterat, säger Anders Åkesson, ordförande i Regionförbundet.
- I Västervik känner man också till det arbete som pågår med Tjustbanan och Visstaden, fortsätter han.
Även om det inte är Rupens upphovsmän som kläckt idéerna menar Anders Åkesson att dokumentet är viktigt. Det som finns med där har länets kommuner och landstinget enats om är viktigt, och har hög prioritet i Regionförbundets arbete.

VT: Hur ska ni göra för att få in åsikter från länsborna?
- Vi kommer att gå ut med en stor annonskampanj där vi uppmanar folk att höra av sig. Har man en idé kan man skriva till oss och skicka per post eller mejl, berättar Anders Åkesson.

Han berättar att han och hans kollegor i Regionstyrelsen gärna kommer ut till föreningar och företag för att prata regional utveckling och lyssna på åsikter. Redan finns en rad seminarier inbokade. Regionstyrelsen ska bland annat ut och möta sina huvudmän, länets tolv kommuner och landstinget, för att få höra vad de tycker är viktigt.
I oktober påbörjas arbetet med att sammanfatta alla synpunkter. I december ska ett förslag till ny utvecklingsplan finnas färdigt att ta ställning till.
Det finns i RupenHär följer ett axplock ur dagens regionala utvecklingsprogram för Kalmar län:

Kommunikationer:
Rusta upp järnvägarna och fullfölj satsningen på E22. I målen nämns att bor man i länet ska kommunikationerna vara goda nog för att göra ett dagsverke i Stockholm, Göteborg eller Öresundsregionen.

Företagsamheten. Antalet nystartade företag måste upp på samma nivå som Blekinge och Kronoberg. Hälso- och sjukvården pekas ut som ett område med utvecklingspotential.

Upplevelseindustrin.
I länet ska det skapas nationella nischmusikcentra - ett av dem är Visans hus i Västervik. Designhögskolan i Nybro pekas ut som viktig för att skapa ett "designrike".

Landsbygdsutveckling. Här nämns bland annat mentorsprojekt för landsbygdsbutiker och behovet av att utveckla besöksnäringen i skärgården.

Utbildning. Utveckling av högskolan i Kalmar, men också de högskolecentra som finns runt om i länet. Få in utländsk arbetskraft på arbetsmarknaden genom värdering av utländsk yrkeskompetens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om