Under de två timmar som var avsatta för utbildningen skulle politikerna utbildas i vad som räknas som kulturhistoriskt värdefulla miljöer, och varför det nya kulturmiljöprogrammet behövs.
Moderaten Marie Stenmark, som är nämndens andre vice ordförande, blev inte särskilt lugnad av Länsmuseets besök.
– Jag är fortfarande rädd att det kommer läggas en våt filt över de här områdena. Det som var bra var att det framkom att kommunen, och kommunens projektgrupp för kulturmiljöprogrammet, har ett väldigt stort inflytande över att identifiera områdena. Jag hoppas att det blir en ordentlig diskussion när programmet ska beslutas om i kommunstyrelsen.
– Vi måste var ytterst försiktiga i hur vi ringar in vilka områden som ska vara kulturmiljöer. Nästan alla små orter i kommunen berörs, och det blir knöligare för de som bor i områdena, med högre krav på materialval och utformning, menar hon.
Socialdemokraten Ulf Jonsson, nämndens ordförande, tyckte däremot att utbildningen gav värdefulla insikter.
– Länsmuseet framhöll att det inte finns något som säger blankt nej till att bygga i kulturmiljöområden, bara man anpassar sig till hur det ser ut idag och inte förvanskar huset. Min förhoppning är vi att vi förstår tjänstemännen bättre nu, de är ju sakkunniga. Men min plan är att det ska bli en uppföljning i höst, när ledamöterna fått vara ute i områdena och titta, säger han.