De stora elevminskningarna, både i år och kommande år, gör att gymnasiet måste minska sin kostym. Efter att ha tittat på vad eleverna sökt för program till hösten, och vad kommunen behöver för kompetens i framtiden, har rektorerna presenterat ett förslag på hur organisationen ska anpassas – ett förslag som nu antagits av politikerna i nämnden. Teknikprogrammet och barn- och fritidsprogrammet får stryka på foten helt, och bildinriktningen på estetprogrammet läggs också ner.
Men det blir även nya satsningar. Många elever är intresserade av en idrottsinriktning, och därför kommer en sådan att startas på de samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen.
– Med profilinriktningarna blir det en ambitionshöjning, säger Christin Rampeltin Molin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Förmodligen blir det fotboll som gäller på idrottsinriktningen, i ett samarbete med lokala fotbollsklubbar. Det är åtminstone vad flest elever visat intresse för. Gymnasieledningen hoppas att på det här sättet få elever som annars tänkt flytta att stanna kvar, men även att locka hit elever från andra kommuner.
En annan satsning som tillkommer är en ny bild- och formgivningsprofil på det samhällsvetenskapliga programmet. På det naturvetenskapliga programmet ska elever som egentligen hade velat läsa teknikprogrammet välja till kurser i teknik.
– Det här förslaget innebär både avveckling och utveckling, säger Christin Rampeltin Molin.
Lokalvolymen minskar, men då framför allt genom att program som tidigare varit utlokaliserade till andra platser nu får flytta in på gymnasiet. Det handlar till exempel om Hammarsgymnasiet och frisörskolan.
– Det är positivt att vi får alla samlade, säger Håkan Lerman, rektor.
Nu väntar en intensiv period för gymnasieledningen, som måste ut och informera alla högstadieelever om slopade program och nya inriktningar så att de, om de vill, kan välja ett nytt program eller en ny inriktning.
Flera partier i oppositionen var emot att lägga ner bildinriktningen på estetprogrammet, däribland Centern. Anna Herzog (C) tror inte att det kommer att löna sig på sikt – delvis på grund av risken att eleverna då flyr Västervik.
Läs mer i torsdagens papperstidning.