Politiker och tjänstemän på landsbygdstur

Under fredagsförmiddagen stod LRF:s kommungrupp som värdar för en rundresa på landsbygden där politiker och tjänstemän skulle få en inblick i vilken sorts verksamhet som bedrivs på några utvalda lantbruksföretag.

Gäst i verkligheten. Några av de politiker och tjänstemän som tagit tillfället i akt och låta sig informeras om lantbrukets villkor i kommunen. Här vid besöket i  Michael och Mariette Anderssons ladugård i Skaftekulla.

Gäst i verkligheten. Några av de politiker och tjänstemän som tagit tillfället i akt och låta sig informeras om lantbrukets villkor i kommunen. Här vid besöket i Michael och Mariette Anderssons ladugård i Skaftekulla.

Foto:

Västervik2005-04-30 00:25
Första etappen gick genom Gladhammar med Bertil Lundén som guide. Han berättade om de särskilda förhållanden som gäller för lantbrukare som har sina gårdar i anslutning till Lunds by. Bebyggelsen där är K-märkt och den bonde som vill utveckla sin gård med nybyggnationer måste söka sig utanför byn.
På slingriga vägar kantade av vitsippstäckta björkhagar gick sedan färden mot Törnsfalls socken. Att det är viktigt att dessa marker hålls öppna var nog alla resenärerna överens om och att det till det krävs betande djur var nog också alla klara över.
Förr var mjölkkor nästan den enda garanten för betade marker, numera är hästar, får och dikor mer vanliga som betesputsare. Fler hästgårdar och färre mjölkproducenter var ett av resans facit.

Dagens första stopp var Michael och Mariette Anderssons gård i Skaftekulla. De köpte sin gård 1999 och året efter byggdes den nya koladugården. Där finns i dag runt 80 mjölkkor och 100 kvigor och kalvar. Michael berättade att han har en man anställd och en dag i veckan hjälp av frun i ladugården. Sonen Martin 14 år deltar i arbetet nästan varje dag och har som Michael säger:
- Fullständig kontroll på allt som händer. Han ser bättre än jag när det är dags för seminering eller när någon ko inte mår bra. Hans intresse är förstås roligt för mig och ger framtidstro.

Att man måste ha tro på framtiden och ständigt arbeta för att förbättra och utveckla företaget ser Michael som absolut nödvändigt för den bonde som vill överleva.
Han tycker att den investering han gjorde i ny ladugård har räntat sig bra. Under förra året låg hans omsättning på 2,8 miljoner. Att en del av inkomsterna kommer i form av EU-stöd tycker han är ofrånkomligt eftersom priserna på de produkter som gården levererar ständigt sjunker.

Färden gick sedan genom Hallingebergs socken med Jan-Inge Pettersson som guide. Han varvade information om gårdar och hus som passerades med lobbyverksamhet för både bredband och speedway. På frågan när alla hushåll kan få bredband gav kommunchefen Conny Jansson besked att efter sommaren ska bredband via radiovågor bli klart. Det ankommer nu på operatören att marknadsföra den tjänsten.
Lapserum utanför Gamleby blev nästa stopp för dagen. Där bedriver Lena och Ingemar Persson svinproduktion. Sedan de köpte gården 1982 har produktionen utökats i takt med nybyggnationer och omfattar i dag 200 suggor som varje år levererar runt 22 grisar var.

Som avslutning på dagen gjorde gruppen ett kort besök på Valstadskolan där rektor Lars-Gunnar Fransson informerade om de förändringar som skolan står inför. Att Hushållningssällskapet troligen kommer att bli ägare till skolan såg han som positivt, att han tvingas dra ned sin budget med runt en fjärdedel inför kommande år såg han däremot som mycket bekymmersamt. Det kommer att krävas många ändringar i verksamheten och kanske en del linjer helt kommer att försvinna.

Ordförande i LRF:s kommungrupp påtalade vikten av att behålla Valstadskolan som ett viktigt centrum för landsbygdsutveckling. Han tackade samtidigt deltagarna på rundturen.
Dessa var överens om att det varit en mycket givande dag där de fått mycket bra information.
Kommunens näringslivsansvarige, Carl-Magnus Mårheden, var särskilt imponerad över hur kompetenta bönderna verkade vara inom många olika områden. Han påpekade också hur viktig utvecklingen på landsbygden är för hela kommunen och att man från myndigheterna gärna ställer upp och hjälper till med stöd och råd när det behövs. Att stötta enskilda företag är inte möjligt för kommunen men gärna indirekt genom service och utbildningsinsatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om