Bondsoppa med rökt skinka och rotfrukter står på menyn när Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, och partikollegan Peter Johansson, vice ordförande i socialnämnden, besöker Gertrudsgården i Västervik på måndagseftermiddagen. På borden står påskliljor och värmeljus, och det doftar gott från ugnen.
Karin Andersson, äldst på avdelningen, var en av dagens matgäster. Hon tycker att maten brukar smaka bra.
– I stort sett, säger hon, och hälsar på de gästande politikerna innan hon slår sig ner vid bordet.
– Dig känner jag, säger hon till kommunalrådet.
Helene Kidemyr är undersköterska på Gertrudsgården. Hon berättar att de äldre på boendet i regel är nöjda med maten. Hon tror att det framför allt är i hemtjänsten som äldre är missnöjda. Att värma en matlåda, och äta den i sin ensamhet, ger ingen bra måltidsupplevelse, menar hon.
Maten inom hemtjänsten såväl som på boendet kommer från ett storkök på Gertrudsvik. Men på Gertrudsgården lobbar man för att återigen få laga maten på plats, i en egen restaurang.
– Det blir en trevlig samlingspunkt, menar Helene Kidemyr.
Peter Johansson och Harald Hjalmarsson låter sig väl smaka av bondsoppan. God, tycker båda två. Även själva måltidsmiljön ger de högt betyg. Varför de äldre gett såväl maten som måltidsmiljön dåligt betyg sedan flera år tillbaka i undersökningar kan de inte svara på – men hoppas att få några ledtrådar efter kvällens gruppmöte, då upplevelserna från studiebesöken kommer att redovisas.
– Något måste det vara som gör att man inte är nöjd, säger Peter Johansson.
Kanske var det fel taktik att satsa på ett enda storkök, tror han. På Vapengränd har man nyligen satsat på en egen restaurang, och kanske är det något att ta efter på fler platser.
– Jag vill som politiker att man ska kunna ha tillagningen på plats.
De övriga M-politikerna åt kvällsmat på andra avdelningar på Gertrudsgården, samt på Tjustgården.