Poliser på hemmaplan
"Distansutbildningen öppnade möjligheten för mig"
Thony Holm har tidigare jobbat som timanställd hos polisen med olika sysslor. Han hade inte tänkt bli polis förrän möjligheten till distansutbildning dök upp. Nu utbildar han sig till polis i Västervik där han har fru och två barn.
Foto:
Det säger Thony Holm, gift tvåbarnsfar, som sedan en månad tillbaka utbildar sig till polis - i Västervik.
- Jag tänkte inte ens på polisyrkat innan möjligheten till distansutbildningen.
Den 7 mars startade polisutbildningen i Västervik. Fyra studenter antogs. Förutom Thony så går Västerviksbon Jonas Halling utbildningen.
- Jag har sambo i Västervik som också läser på distans, det här är perfekt. Jag hade tänkt bli polis hur eller hur.
Mattias Ström kommer från Vimmerby och Claes Gustafsson från Kalmar.
- Varje vecka pendlar jag en till två gånger till Västervik för att delta i de gemensamma övningarna, annars klarar jag studierna från Kalmar. Alternativet hade varit att gå polisutbildningen i Växjö men då hade jag fått pendla betydligt oftare.
Högskolecentrum i Futurum är knutpunkten i utbildningen.
- Där jobbar vi med våra grupparbeten och senare kommer vi att bli uppkopplade via länk mot Polishögskolan i Stockholm, säger Holm och Halling. Just nu är det sjukvård.
Var åttonde vecka måste de fyra polisstudenterna åka till PHS i Stockholm för att tenta, både praktiskt och teoretiskt. Där sker också kursstarter i nya ämnen. Så här i början av utbildningen är den mest teoretisk. Två timmar i veckan ägnas åt självskydd. Handledare är poliserna Joakim Bodin och Fredrik Skogh.
- Vi kommer att köra självskydd under fyra terminer. Vi går även igenom hur man ska ta hand om personer, vi kör olika rollspel.
Längre fram kommer pistolskytte och bilkörning upp på schemat.
I december 2006 är utbildningen klar och de fyra polisstudenterna går över till aspiranttjänstgörning. Sammanlagt fem terminer ska göra dem till poliser - förhoppningsvis i Västervik. Det är själva grundtanken med utbildningen på hemmaplan.
- Vi kommer att få söka tjänster i Västervik som alla andra, vi har inte förtur på något sätt.
Men det skulle inte gillas av polisledningen om de sökte tjänster på annat håll i landet efter den lokala utbildningen. Något "trohetsavtal" har de inte skrivit på, utan är studenter precis som vilka som helst.
Claes Gustafsson ser gärna att han får jobb i Kalmar och Mattias Ström hoppas på jobb i Vimmerby.
- Allt hänger på hur det blir lediga tjänster i framtiden.
Möjligheten till distansutbildning har funnits under några år. I Kalmar län är det fyra studenter men de har kompisar från Ystad i söder till Malmberget i norr, sammanlagt är de 49 stycken som börjat utbildningen den här terminen. Totalt är det omkring 200 som är under utbildning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!