Folk känner sig tryggare i kommunen

Trots en dyster omvärld och orosmoln i landet så upplever invånare i Västerviks kommun största tryggheten på över ett decennium.

Samerverkan mellan kommun, polis, närings- och föreningsliv är en nyckelfaktor för att göra Västerviks kommun ännu tryggare. På bild från vänster: Ulrika Fagerlind, Harald Hjalmarsson (M), Marcus Fridlund (S), Anna Norén och Gabriella Bodger

Samerverkan mellan kommun, polis, närings- och föreningsliv är en nyckelfaktor för att göra Västerviks kommun ännu tryggare. På bild från vänster: Ulrika Fagerlind, Harald Hjalmarsson (M), Marcus Fridlund (S), Anna Norén och Gabriella Bodger

Foto: Robert Preusse

Västervik2023-11-08 17:11

Så löd budskapet när kommunen och lokalpolisområde Västervik kallade till pressträff under onsdagen.

– Vi får gå tillbaka till 2012 för att hitta lika låga siffror, säger kommunens säkerhetssamordnare, med ansvar för brottsförebyggande arbete, Anna Norén.

undefined
Anna Norén, kommunens säkerhetssamordnare med ansvar för brottsförebyggande arbete, gläds åt den upplevda tryggheten är går mot det bättre i kommunen. Västervik får ett index på 0,97 i år, jämfört med 1,27 förra året. Det lägsta talet på skalan är 0 och det högsta är 6. Ju närmare noll man kommer desto tryggare känner invånarna sig.

Utöver Norén deltog även kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M), vice ordförande Marcus Fridlund (S) samt kommunpolis Ulrika Fagerlind och tillförordnad lokalpolisområdeschef Gabriella Bodger.

Glädjande siffror – men varför de inte ännu bättre? 

– Det är viktigt att förtydliga att dessa mätningar endast ger en ögonblicksbild på problemen. De är ett verktyg för att se på tendenser över tid, säger Hjalmarsson (M). 

undefined
Harald Hjalmarsson (M) ger en eloge till polisen och alla medarbetare i kommunen som jobbar med förebyggande och trygghetsfrågor.


Även om årets undersökning tyder på att invånarna i kommunen känner sig tryggare är tendensen över tid att färre känner sig trygga i Västervik city. 

– Undersökningen visar att invånare upplever det som stökigt i Västerviks centrum. Siffran för detta låg ifjol på 15 procent och är i år uppe på 20-21 procent, säger Norén.

VT har rapporterat om osäkerheten gällande ungdomsgäng på stan. Både Hjalmarsson (M) och Fridlund (S) tillägger att man jobbar samverkande mellan kommunen, myndigheter och näringslivet för att stävja ungdomsstöket. Poliserna på plats menar att man generellt upplever tryggheten som högre i områden med fritidsgårdar. 

– Det finns folk som säger till mig att det märks på stan när Mejeriet stängt, tillägger Hjalmarsson (M).

Sett till Västerviks tätort var det i början på 10-talet som kommunen beslutade att lägga ner den södra och norra fritidsgården.

Hur ser politiken på detta beslut i dag?

– Vi undersöker möjligheten för att kunna återupprätta dessa, svarar Hjalmarsson (M) medan Frilund (S) tillägger att det var en del i deras budgetförslag.

undefined
Marcus Fridlund (S) poängterade under pressträffen att den goda upplevda tryggheten är ett gott beytg inte bara för dem som jobbar med trygghetsfrågor utan alla invånare som tillsammans sprider respekt och tillit.

De gamla fritidsgårdarna vid Fågelbäret och Skogshagaskolan får visserligen besök av den mobila fritidsgården en kväll i veckan vardera. 

Så, hur ska kommunen bli ännu tryggare? 

Samtliga deltagare på pressträffen är eniga om att ett sätt att öka tryggheten i kommunen ytterligare är att arbeta mer preventivt med ungdomar som riskerar att hamna snett. 

En satsning som ligger i luften är fullmäktige ska ta ställning till att avsätta pengar för att utöka kommunens fältassistenter med fyra tjänster. 

Efter nyår inleds även SSPF, en samarbetsmodell mellan kommunens aktörer för att hjälpa barn och ungdomar med riskbeteende.

undefined
Tillförordnad lokalpolisområdeschef Gabriella Bodger gläds åt att kommuninvånarna har ett högt förtroende för polisen. Undersökningen visar dock att man inom kommunen kan arbeta desto mer för att synas på landsbygden.

Trygghetsmätningen genomfördes mellan augusti och oktober, en tid då säkerhetsläget i Sverige förändrades med förhöjd terrorhotsnivå och väskförbud på evenemang, bland annat. 

Ulrika Fagerlind säger att det är för tidigt att säga om det spända säkerhetsläget kommer påverka tryggheten i Västervik framöver. 

 
Fotnot: Trygghetsmätningen är en gemensam satsning från kommuner och polisen i hela landet, där man undersöker upplevd trygghet bland invånarna. Totalt svarade 370 av 600 tillfrågade kommuninvånare, boende i både tätort och landsbygd. 

Det trygghetsindex som framställs utifrån svaren rankar Västervik som den kommun med tryggast invånare i lokalpolisområde Västervik, dit även Hultsfred, Högsby, Vimmerby, Mönsterås och Oskarshamn tillhör. 

undefined
Kommunpolis Ulrika Fagerlind berättar att hon ofta får frågor hur polisen i Västervik jobbar när problembilden här inte alltid stämmer överrens med de utmaningar som poliser har på andra orter, med skottlossningar och sprängingar. "Polisen är en nationell organisation vilket betyder att vi är med och stärker upp kollegor på andra platser. Årets tryghetsiffror visar att vi fortsatt gör ett bra jobb i Västerviks kommun".

Sett till hela Polisregion Syd, dit Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län tillhör, rankas Västerviks kommun på tredje plats efter de två Ölandskommunerna. Mätningen i Västerviks kommun visar även att personer på landsbygden generellt känner sig tryggare än dem som bor i tätorten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!