Polisen väntar med åtgärder mot hundägaren
I dagsläget vidtar polisen inga åtgärder mot ägaren till de hundar som setts jaga rådjur i Hallingeberg. I stället avvaktar man att hundägaren ska ge sin syn på saken, något som kan dröja ytterligare nästan två veckor.
- I förvaltningslagen står att hundägaren har rätt att yttra sig innan vi kan vidta några åtgärder. Därför väntar vi nu på att han ska svara, säger Klas Werme, polisintendent på polisen i Västervik.
Oavsett om polisen får in ett svar eller inte så kommer de att agera när tiden har gått ut.
Klas Werme säger att alternativen som finns är bland annat att tvinga hundarna att ha munkorg på sig, att ägaren alltid måste ha dem kopplade eller ständigt hålla dem inomhus.
Möjligheten finns också att avliva hundarna eller tvångsomhänderta dem, men i dagsläget är polisen osäkra på vilka regler som faktiskt gäller.
- Vi diskuterar saken med Djurskyddsmyndigheten. Om hundarna hade bitit människor eller så kallade hemdjur så hade saken varit i ett annat läge, men när det gäller vilt så har vi inte samma möjligheter att avliva och omhänderta hundarna, säger Klas Werme.
I Hallingeberg är känslorna upprörda. Rädslan sprider sig i trakten, med barnfamiljer som inte låter sina barn vara utomhus (se artikel intill) och djurägare som tvekar att släppa ut sina djur på bete till våren.
Uppmaningen till polisen är att ingripa fort, innan någon människa kommer till skada.
Enligt Linda Karlsson, informationschef på Djurskyddsmyndigheten, har polisen säkerligen rätt när de hänvisar till förvaltningslagen. Men, säger hon, i det långa loppet borde de inte vara några problem för polisen att vidta åtgärder mot hundägaren.
- Bara det faktum att hundarna vistas utomhus utan tillsyn gör att polisen har rätt att ingripa. Om hundarna springer lösa så bryter hundägaren mot jaktlagen, där det står att hundar ska hållas under uppsyn mellan den 1 mars och den 20 augusti, säger Linda Karlsson.
Men lagarna är snåriga, med olika regler för hundar som river och jagar vilt och dem som gör samma sak mot människor eller husdjur.
Linda Karlsson hänvisar till lagen om tillsyn av hundar och katter, som säger att jakträttshavaren i området har rätt att ta hand om hunden om den springer lös i ett område med vilt.
Och, läser hon ur lagen, om hunden inte kan tas om hand får polismyndigheten låta döda den, om detta är angeläget ur viltvårdssynpunkt.
- Men polisen vet bättre än jag vad förvaltningslagen säger och varför man väntar med att ingripa. Två veckor är i det långa loppet inte så lång tid, och det låter som om det är uppenbart att polisen faktiskt kan göra något åt hundarna efter de här två veckorna, säger Linda Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!