Polisen utreder hot mot Västerviksskola – som spritts via Tiktok

En ung person som man tror bor i Västervik har lagt ut en video på Tiktok som fått stor spridning. Videon kan tolkas som ett hot om en skolskjutning.

Filmer har fått spridning på Tiktok och kan tolkas som ett hot. Genrebild.

Filmer har fått spridning på Tiktok och kan tolkas som ett hot. Genrebild.

Foto: Erik Nylander/TT

Västervik2024-06-26 11:56

Helt tydligt är inte budskapet, enligt polisen. Men både skolan och polisen har fått kännedom om att videon har spridits på Tiktok och att det då kan tolkas, om än otydligt, som ett hot.

Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik säger att man startat en förundersökning.

– Man kan tolka videon på lite olika sätt, en tolkning är att man frågar sig om det ska ske skolskjutning i september men det är inte helt tydligt.

Än så länge vet man inte vem som har lagt ut videon, eller skapat den. Men det tror han bara är en tidsfråga innan man får uppgifter om.

– Förr eller senare så kommer det fram.

undefined
Ulf Gollungberg, polisen i Västervik.

Vad motivet är vet man inte.

– Man kan tänka sig att det är en skoltrött ungdom med lite för mycket tid som lagt ut det här för att få uppmärksamhet. Men eftersom vi har fått reda på att videon finns så har vi startat en förundersökning om olaga hot. 

Även om intentionen inte är att skrämma någon eller att hota så är beteendet allvarligt, menar Gollungberg.

– Det är inte omöjligt att en person får hembesök av oss snart, då tar vi mobiler och datorer i beslag. Även om det kanske inte är allvarligt menat så är det är olämpligt, och det kommer man få reda på, av polisen.

Den här typen av larm är vanliga. I en intervju med Sveriges radio den 27 juni sa Andreas Salsborn, som är så kallad redexsamordnare i polisregion Väst, att polisen där så gott som dagligen får ta emot uppgifter om barn och unga, där det finns en oro att de skulle begå ett skoldåd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!