Polisen tar DNA-prov på alltför få misstänkta

Polisen är alldeles för dålig på att ta DNA-prov på misstänka brottslingar. Långt fler brott skulle lösas om prover togs i större utsträckning. Det säger Rikspolisstyrelsen, RPS. I Kalmar län fyller dock polisen sin kvot med råge. 771 personer topsades 2008.

Västervik2009-01-16 14:37
Sedan 2006 kan enligt lagen alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse topsas för ett enkelt salivprov för att sedan hamna i ett DNA-register.- Att ta ett DNA-prov på misstänkta brottslingar är en suverän metod att lösa brott, anser kriminalteknikern Johan Bruun som är rotelchef för den tekniska roteln på polismyndigheten i Kalmar län. Han sitter som samordnare för DNA-provtagningen i Kalmar län.- Jag fick under 2008 tre till fyra träffar i veckan på brott som kunde lösas tack vare topsningen, säger han.När polisen på en brottsplats hittar blodspår, en kastad fimp eller något annat tas ett DNA-prov. Detta prov kan sedan matchas mot DNA-registret. Finns då i datorn ett tidigare lämnat prov med identisk profil får polisen ögonblickligen fram namnet på den person som haft fimpen mellan sina läppar eller lämnat blodspår efter sig. Med 100 procents säkerhet.- Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping har en kapacitet att klara 50 000 prover per år. Med 771 prover förra året uppfyller Kalmar län sin kvot med råge, säger Johan Bruun.Det är många brott som enligt lagen kan ge fängelse. Exempelvis snatteri, skadegörelse och bokföringsbrott. Alla misstänkta topsas inte.- Nej, vi har inte topsat alla misstänkta vi rent juridiskt haft möjlighet att ta prover på här i Kalmar län. Om gamla fru Svensson kanske i förvirrat tillstånd snattat tar vi inget DNA-prov.Alla biologiska spår innehåller DNA. Till de biologiska spåren hör bland annat blod, saliv, sperma, vaginalsekret, snor, hår, vävnad, ben med mera. Från alla dessa material kan man säkra DNA.Det behövs ytterst små mängder för att få fram en DNA-profil. Saliv/sekret på till exempel fimpar och frimärken kan vara fullt tillräckligt.Att topsa en person för DNA-prov är både enkelt och billigt. Orsaken till att det inte topsas mer tror RPS är okunskap bland polisen om hur regelverket ser ut. 2007 topsades endast 29 000 personer. Under 2008 topsades 34 000 personer.Det finns även ett DNA-register från brottsplatser, det så kallade spårregistret. Om fler testades skulle jämförelser med spårregistret leda till fler lösta brott, menar RPS.
Kan även fria
Under de senaste åren har DNA blivit ett allt viktigare kugghjul i brottsutredningar på grund av att det är ett mycket säkert sätt att identifiera en person.Denna identifiering används inte enbart för att fälla personer, i många fall handlar det om att fria personer från misstankar om brott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om