Polisen om langning: "Kan ge fängelse"

Att langa alkohol är ett brott. Här förklarar kommunpolis Viktor Haglind vad langning kan få för konsekvenser.

Att köpa ut alkohol till någon som är under 20 år är ett brott.

Att köpa ut alkohol till någon som är under 20 år är ett brott.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2020-11-02 08:00

De allra flesta är medvetna om att langning är olagligt och att det finns åldersgränser för när man enligt lag får dricka alkohol. Trots det får unga personer som ännu inte har åldern inne tag på alkohol. Viktor Haglind är kommunpolis i Västervik och reder ut vad som gäller.

Vad klassas som langning?

– Langning är det när man köper eller överlåter alkohol till en person som själv inte har rätt att köpa eller inneha alkohol på grund av sin ålder. När man är 20 år får man själv handla på Systembolaget. Är man mellan 18–20 år har man möjlighet att dricka alkohol på serveringsställen där någon har kontroll över utskänkningen.

Hur straffas man om man åker dit för langning?

– Det är ett bötesbrott i normalfallet, men fängelse finns med i straffskalan. Vid "vanlig" langning kan man få upp till sex månader, men om man driver regelbunden försäljning kan det handla om två år.

Kan en förälder straffas om ett barn tar alkohol hemifrån och sedan själv dricker eller säljer vidare?

– Det skulle vara om man hänvisar till den delen i alkohollagen som pekar på att man gör något av oaktsamhet. Det är inte vanligt, då det är svårt att hävda oaktsamhet.

Hur ser polisen på langning?

– Vi ser att det är ett problem, det utsätter barn och unga för onödig fara. Ju tidigare man börjar dricka desto större risk att man utvecklar ett ohälsosamt drickande i framtiden.

Haglind tipsar om Tonårsparlören på IQ.se, som finns till för att ge föräldrar stöd gällande deras barn och alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!