Polisen om knarket: Kokain, kristall och amfetamin är vanligast

Kokainet har sjunkit i pris och är en av de vanligaste partydrogerna i Västervik. "Min känsla är att det har blivit vanligare än amfetamin", säger polisen Anna Sjunnesson.

"Det känns positivt att ni bara hittade på ett ställe", säger Sjunnesson.

"Det känns positivt att ni bara hittade på ett ställe", säger Sjunnesson.

Foto: Viggo Sievers/ Claudio Bresciani/ TT

Västervik2024-08-03 20:00

– Vår känsla är att det finns en hel del droger på krogen, säger Anna Sjunnesson, Gruppchef för ingripandeverksamhet i Västervik och yttre befäl i Polisområde Kalmar-Kronoberg.

När VT pratar med henne om det misstänkta kokainfyndet vid vår granskning av krogtoaletter i Västervik berättar hon att kokain, kristall och amfetamin är de droger som är vanligast i Västerviks uteliv. Misstänker polisen att en person är drogpåverkad får de göra ett urinprov.

– Av de vi testar är de flesta påverkade av kokain och kristall, säger Sjunnesson.

Drogerna förekommer i Västervik året runt, i alla åldersgrupper. Bland unga är kristall vanligast. Priset för ett gram kristall i Västervik just nu är 500–800 kronor. Kokain kostar 800–1 000 kronor för ett gram.

Man tar drogen på förfesten. När ruset börjar avta ute på krogen går man in på toaletten och fyller på. Kokainet intas på plana ytor såsom toalock eller hyllplan. Det gör den avskilda krogtoaletten till en optimal plats för bruket. 

– I andra städer har man plockat bort toalocken för att försvåra bruket. Det är en ganska enkel åtgärd, säger Sjunnesson.

undefined
I Västervik sitter toalocken kvar på många av krogarna. Stadens insatser är mer uppsökande än förebyggande.

Polisen har likt VT varit inne på toaletterna med kokainservetter och letat efter spår. Under helgen försöker polisen att vara närvarande på de flesta krogar i staden. På spaningsinsatser arbetar de både uniformerat och civilt klädda. Sjunnesson upplever att människor blir avskräckta och agerar annorlunda när de ser en uniform. I civila kläder är det lättare att upptäcka misstänkta beteenden.

– Vi reagerar på människor som är påverkade, men inte luktar sprit, säger Sjunnesson.

Andra tecken som polisen är uppmärksamma på är glansiga ögon med vidgade pupiller, rastlösa händer och en smackande mun.

– Man utsätter sig för risker. Kokainet är oftast utblandat med något annat så man vet inte hur mycket man får i sig. Det blir en högre risk för att både begå och bli utsatt för brott. Man kan få en grandios självbild och hamnar lättare i bråk, säger Sjunnesson.

undefined
Sjunnesson förklarar att narkotikahandeln ser likadan ut i Västervik som i andra städer och att man borde tänka ett varv extra innan man stöttar handeln med ett köp.

Med tiden har det blivit lättare att få tag på droger. Nu behöver man inte längre vara ute på gatan för att köpa, det hela sköts från telefonen.

– Föräldrar måste våga prata med sina barn. Man ska intressera sig för vad barnen har på sina telefoner. Kolla på swishtrafiken och Snapchat. Det är bara några knapptryck bort, det är det som är skrämmande, säger Sjunnesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!