Polisen om gymnasieinsatsen: "Klockrent och modigt"

Förra veckans händelse på Västerviks gymnasium var ett exempel på en situation som polisen i Västervik har fått öva på regelbundet, säger polis Fredrik Westerholm. Den utbildningen har enligt honom gett resultat.

Fredrik Westerholm känner sig trygg med den utbildning han fått inför händelser som liknar den som inträffade på gymnasiet.

Fredrik Westerholm känner sig trygg med den utbildning han fått inför händelser som liknar den som inträffade på gymnasiet.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västervik2021-04-27 20:00

Fredrik Westerholm är gruppchef och yttre befäl hos Västervikspolisen. Han är också närmsta chef för den polispatrull som hanterade situationen på gymnasiet. Han berättar att han inte kan säga något mer ingående om vad som utspelade sig under onsdagens händelse.

– Generellt sett vid händelser som innefattar eller kan innefatta pågående dödligt våld, på exempelvis skolor, har vi i Kalmar län fått en mycket väl genomarbetad och genomtänkt utbildning. Vi har även fått öva sådana händelser vid relativt tätt återkommande övningar, skriver han i ett mejl till VT och fortsätter:

– Instruktionen är enkel. Första patrull på plats agerar för att begränsa och avsluta det pågående våldet. Kompetensen hos poliser i yttre tjänst gällande detta är, enligt mig, mycket hög tack vare träningen vi fått.

Westerholm varken bekräftar eller dementerar att man hade dragna vapen vid onsdagens insats, något som VT tidigare rapporterat om utifrån ett vittnes berättelse. Det bekräftas dock i den arbetsmiljöverksanmälan som biträdande rektor Fredrick Åhlin skickat in gällande händelsen.

Om polisen behöver dra vapen, ska de sikta mot benet? Eller ska de skjuta för att döda?

– Vi skjuter aldrig för att döda i syfte att just döda. Däremot finns det flera situationer där vi måste agera för att få stopp på pågående dödligt våld, alternativt avvärja en situation som bedöms som livsfarlig för oss eller annan. Ibland räcker det inte med att skjuta mot ben eller arm i de lägena.

– Vi strävar alltid efter att använda så lindrigt våld som möjligt. Att skjuta någon i benet är generellt lindrigare än när vi skjuter ”högt centralt”. Det är alltid polismannen som skjuter som gör sina bedömningar kring detta.

Så var man siktar är helt beroende på situationen?

– Ja det är det, svarar Westerholm.

Han säger att man som polis måste vara beredd på att fatta snabba och tuffa beslut.

– Det är svårt, det kan ju handla om unga gärningsmän. Det kan vara ett barn som man måste agera på, och det ställer extrema krav på mental förberedelse.

Fredrik Westerholm menar att patrullen som hanterade den allvarliga händelsen på gymnasiet förra onsdagen handlade enligt konstens alla regler.

– Som närmsta chef för patrullen på plats är jag mycket stolt över deras agerande. De agerade klockrent och modigt.

Karta: Polisen Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!