Viktor Haglind har gått igenom Brottförebyggandes Rådets (BRÅ) senaste trygghetsundersökning, och konstaterar att den uppmätta otryggheten kvällstid är högre än hur det sett ut i den trygghetsmätning som polisen gör i kommunen årsvis.
Den senaste trygghetsundersökningen från BRÅ visade att var fjärde person i Västerviks kommun känner otrygghet när de vistas utomhus, på kvällstid.
– Det kan hänga ihop med att man upplever att brottsligheten de senaste tre åren ökat kraftigt, säger Haglind.
Han vill dock poängtera att risken för att bli utsatt för brott i Västerviks kommun är lägre än på många andra platser i landet.
Vad gör polisen för att öka tryggheten för invånarna?
– Det är viktigt att vara på plats där det finns en känsla av otrygghet, och där det sker brott.
Haglind poängterar att de även arbetar en hel del förebyggande och kommunövergripande med andra trygghetsskapande instanser i kommunen.
Vad som kan påverka vad som uppfattas som otryggt varierar över kommunen enligt Haglind. På vissa orter kanske man upprörs av motorfordon som spelar hög musik och kör snabbt, andra orter har andra trygghetsbekymmer:
– Men alla orter är lika viktiga.
Lägesbilden är likartad i de andra kommunerna i norra Kalmar län. I Hultsfred är det 30 procent, i Vimmerby 25 procent och i Oskarshamn 27 procent av kommuninvånarna som upplever otrygghet vid utevistelser på sena kvällar.