Polisen kämpar för att rädda 30 jobb
Polisen i Kalmar län riskerar att förlora 30 tjänster.Det blir följden om den nya kommunikationscentralen placeras i Växjö.Nu hoppas polisstyrelsen att RPS ska titta närmare på utredningen, det skulle i stället kunna ge Kalmar 50 tjänster.
- Det finns brister i utredningen som vi påpekat. Vi vill att Rikspolisstyrelsen (RPS) skyndsamt ska kvalitetssäkra utredningen, säger Birgitta Elfström (s), ordförande.
- Bristerna gäller ekonomin, arbetsmiljön och säkerheten.
Att det är bråttom beror på att det nya polishusbygget ska igång i Kalmar. En kommunikationscentral finns på ritningsstadiet och kan lätt läggas till som en extra våning.
I dag jobbar 30 personer, de flesta civilanställda, vid länskommunikationscentralen i Kalmar. Dessa tjänster försvinner vid en lokalisering till Växjö.
- Vi har påpekat att vi har den största centralen i dag av de tre länen, vi har mest kvalificerad personal, säger länspolismästare Olof Ersgård.
- Vi vill ha riktlinjer/krav för standard och utformning från RPS, säger Birgitta Elfström.
- I det nya polishuset kan vi tillgodose alla krav. Det finns även arbetsmarknadspolitiska skäl som talar för Kalmar, säger Elfström.
Polisstyrelsen säger inte rakt ut att den nya kommunikationscentralen ska ligga i Kalmar utan hoppas att den begärda kvalitetssäkringen ska tala sitt tydliga språk. Till Kalmars fördel. Blekinge och Kronoberg har redan sagt ja till Växjö. Blekinge med reservationen att man vill ha kompensation för eventuella kostnadsökningar.
Polisstyrelsen kunde glädja sig åt att ekonomin visar plus 4,7 miljoner. Främst genom rationaliseringar, lägre hyreskostnader och minskad övertid. Ett minus på mer än 18 miljoner finns i ryggsäcken som polisen rullar framför sig. Vid årets slut är minussiffran nere på 14 miljoner.
Nya besparingar är på gång eftersom polisen letar billigare lokaler i både Mönsterås och Högsby.
- Det ser bra ut ekonomiskt, mycket bra, säger Birgitta Elfström.
När det gäller den rent polisiära verksamheten har antalet anmälda brott minskat när det gäller misishandel och bilinbrott, däremot en liten ökning av narkotikabrott. Ett mål är att fler anmälningar ska leda till att fler lagförs. Det målet har inte uppnåtts. 1 585 lagfördes ifjol mot 1 419 i år.
38 poliser har polisanmälts hittills i år, i ett fall har det lett till åtal. Det gäller ett olaga hot som polis misstänks för utanför tjänsten. I 13 fall har åklagare beslutat inleda förundersökning, 24 anmälningar har lagts ner.
55 procent av länets poliser är över 50 år. Sjukfrånvaron ligger på sju procent. 60 procent av poliserna hade inte en enda sjukdag förra året.
- Poliskåren ger en bild av hur det är på arbetsmarknaden, kommenterar Olof Ersgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!