Polisen: "Jag har inte upplevt någon öppen rasism"

Efter att den 46-årige svarta mannen George Floyd avled i samband med ett polisingripande har efterverkningarna spritt sig över världen. Men Anders Pleijel, polis i Västervik har svårt att tänka sig att något liknande skulle hända här.

Västervikspolisen Anders Pleijel tycker den amerikanska polisens agerande i gripandet av George Floyd, som avled i samband med gripandet, är helt orimligt.

Västervikspolisen Anders Pleijel tycker den amerikanska polisens agerande i gripandet av George Floyd, som avled i samband med gripandet, är helt orimligt.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2020-06-04 20:00

– Det man har sett på bilderna, hur en polis sätter knäet i nacken på en man som är frihetsberövad och inte kan röra sig...för mig är det en omöjlighet, säger han.

Händelsen har följts av demonstrationer och kravaller på olika platser i USA. Gruppen Black lives matter, som i översättning betyder Svarta liv betyder någonting, engagerar nu människor över hela världen som protesterar mot den amerikanska polisens brutalitet mot framför allt svarta människor.

Men att något liknande skulle förekomma inom den svenska poliskåren har inte Anders Pleijel upplevt.

– Vi drillas redan från början i konflikthantering och att ingripa på ett så skonsamt sätt som möjligt, och vi har ett ständigt pågående arbete för mångfald och likabehandling och det är något som vi håller levande hela tiden.

Dessutom tycker Anders Pleijel att det numera också finns en annan medvetenhet i verksamheten, där frågan om rasism tas upp kontinuerligt.

Finns det alltså ingen rasism hos den svenska polisen?

– Visst kan även poliser ha fördomar, precis som alla andra, men någon öppen rasism har jag inte upplevt under de 30 år som jag har jobbat här. Att någon behandlas annorlunda enbart på grund av sitt ursprung får inte förekomma.

Vad gör polisen för att motverka rasism inom kåren?

– En del är att vi uppmanar folk med olika bakgrund att söka sig till polisen.

Anders Pleijel vänder sig också mot det våld som uppvisas i gripandet av George Floyd.

– Vi är en av få myndigheter som får lov att bruka våld, men det våldet ska stå i proportion med det man utsätts för. Vi uppmanas alltid att tala först och bruka minimalt med våld vid ett ingripande, säger han.

Men det finns ju ändå folk som är rädda för poliser. Hur arbetar ni för att se till att alla människor ska känna sig trygga i polisens närvaro?

– Vi jobbar med att vi alltid ska uppträda på ett schysst och korrekt sätt. Det är också därför vi skapat kommunpoliser och områdespoliser. De informerar i skolor om polisens arbete och arbetar nära folket.

I det stora hela tror han att svenskarna har ett stort förtroende för polisen och deras arbete.

– Tyvärr finns det grupper på olika ställen som försöker skapa sin egen rättvisa och går förbi polisen och den svenska lagstiftningen och det är inte bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!