- Vi skulle behöva mer resurser. Överallt, säger Lennart Svennerstad, förundersökningsledare på Västervikspolisen.
När ungdomar under 18 år begår brott är det viktigt att utredningen går snabbt och effektivt. Enligt lagen ska förundersökningen inte ta längre tid än tre månader. Sex veckor efter att en person delgivits misstanke om brott ska förundersökningen vara klar.
Men i norra Kalmar län klarar man inte den här gränsen i nuläget.
- Just nu hinner vi inte det, vi har gått över lite på en del ärenden, säger Lennart Svennerstad.
Vad beror det på?
- Vi har inte haft personal så att det räcker till den yttre verksamheten, och då får vi ta den personal som jobbar med utredningarna och prioritera det yttre arbetet.
Lennart Svennerstad menar att det behövs mer resurser, på alla områden.
- Men det går inte att trolla fram poliser. De måste vara utbildade. Nästa år hoppas vi få ett antal poliser till Kalmar län, men som det ser ut nu blir det inga nyanställningar.
Varför är det så viktigt att ungdomsbrotten blir lösta snabbt?
- Det är viktigt att ta tag i det snabbt, så att unga inte kommer in i en brottslig verksamhet. Ser unga att det inte händer något så är risken att man fortsätter.
Även i resten av landet har polisen svårt att klara utredningstiderna. Faktum är att det, trots kravet om en snabb handläggning, många gånger tar längre tid att utreda brott där unga är inblandade jämfört med brott med vuxna misstänkta.
Läs mer i fredagens VT.