När ungdomar under 18 år begår brott är det viktigt att utredningen går snabbt och effektivt. Enligt lagen ska förundersökningen inte ta längre tid än tre månader. Sex veckor efter att en person delgivits misstanke om brott ska förundersökningen vara klar.
Men i norra Kalmar län klarar man inte den här gränsen i nuläget.
- Just nu hinner vi inte det, vi har gått över lite på en del ärenden, säger Lennart Svennerstad.
Vad beror det på?
- Vi har inte haft personal så att det räcker till den yttre verksamheten, och då får vi ta den personal som jobbar med utredningarna och prioritera det yttre arbetet.
Polisen i norra Kalmar län utreder just nu 110- 120 ungdomsbrott. Mellan 20 och 30 av dem rör Västerviksungdomar. Ingen större ökning mot tidigare år, men ändå en rejäl arbetsbelastning för utredarna.
- I år är det ganska mycket som kommit, stora härvor. Vi hoppas kunna beta av det under hösten.
"Stora härvor" - vad har det handlat om?
- Ganska mycket klotter i Hultsfred och fall av misshandel i Oskarshamn. Sedan har vi försöket till grov stöld i Västervik häromdagen. Sådant där tar alltid mycket tid.
Men den största orsaken till att utredningarna inte hinns med är alltså inte att ungdomsbrotten är många - utan att de fem ungdomsutredarna inte haft tillräckligt mycket tid att ägna sig åt sin huvudsakliga specialitet. Lennart Svennerstad menar att det behövs mer resurser, på alla områden.
- Men det går inte att trolla fram poliser. De måste vara utbildade. Nästa år hoppas vi få ett antal poliser till Kalmar län, men som det ser ut nu blir det inga nyanställningar.
Varför är det så viktigt att ungdomsbrotten blir lösta snabbt?
- Det är viktigt att ta tag i det snabbt, så att unga inte kommer in i en brottslig verksamhet. Ser unga att det inte händer något så är risken att man fortsätter.