Händelsen inträffade i vintras en bit utanför Västervik. Trots att hunden återlämnades två veckor senare ville förvaltningsrätten avgöra saken efter det att kvinnan i det första läget överklagat polisens beslut.
Sambon var ute för att rasta hunden när den gick till attack. Han ringde då hundägaren som förstod att situationen var allvarlig och att hunden inte skulle ge sig. När hon kommer till platsen ser hon att hunden håller på att dra i mannen. Då kallar hon på hunden som släppte taget. Sambon fick allvarliga bitskador på armar, hals och huvud.
Polisen fattade beslut om att hunden skulle omhändertas. Beslutet överklagades av hundägaren med hänvisning till att hunden alltid varit en social och stabil hund. Händelsen som ledde till omhändertagande var enligt henne en gåta. Hunden har aldrig haft problem att umgås med andra människor och har också haft en bra relation med hennes sambo.Vid tester hos polisen visade hunden sitt vanliga snälla och stabila sätt, hävdade hon i överklagandet.
Två veckor senare tar polisen ett nytt beslut med föreläggande om att hunden ska hållas kopplad eller befinna sig inom ett område som är inhägnat samt att den ska ha munkorg. Efter den test som gjordes av hundens mentala status rekommenderade besiktningsmännen att hunden endast ska brukas av ägaren/föraren samt att den ska vara kopplad och ha munkorg när den vistas ute bland människor.
I förvaltningsrättens dom konstateras att hunden har stor social kamplust och att farliga situationer kan uppstå om kamplusten väcks till liv och hundägaren inte är i närheten. Händelsen när sambon blev biten måste enligt rätten betraktas som mycket allvarlig och ger polisen rätt som omhändertog hunden. Hennes överklagande avslås i och med denna dom.