Polisen fortsätter utreda hundarna i Hallingeberg
Ärendet med de lösspringande hundarna i Hallingeberg fortsätter. Ägaren har nu till slutet av veckan på sig att id-märka sina husdjur. Om så sker släpps de av polisen, som fortsätter att utreda fallet.
Utredningen fortsätter. Polisen fortsätter att utreda omständigheterna kring de rivna rådjuren i Hallingeberg. De misstänkta hundarna är omhändertagna, men det innebär inte att fallet är avslutat. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Samtidigt är lagboken i vissa fall otydlig om vilka regler som gäller och hur dessa ska tolkas.
Hos polisen i Västervik pågår just nu tre olika utredningar kring fallet - dels om misstanken om brott mot jaktlagen, dels ett djurskyddsärende och slutligen ett hittegodsärende som också rör id-märkning av hundarna.
När polisen i helgen tvångsomhändertog sex hundar reagerade hundägaren Peter Wallén upprört.
I gårdagens VT hävdade han att han inte fått möjlighet att ge sin syn på det djurskyddsärende som polisen utreder - något som förvaltningslagen ger den berörda rätt att göra innan åtgärder vidtas, om det sker inom 14 dagar från delgivningen.
Men enligt polisen är det inte djurskyddsärendet som fått dem att omhänderta de sex hundarna.
Polisintendent Klas Werme säger att det istället är hittegodsärendet som gjorde det möjligt för polisen att i helgen åka till Hallingeberg och hämta hundarna.
- För någon vecka sedan hittade en av bönderna i trakten en hund som inte gick att identifiera. Den omhändertogs därför av polisen och fallet behandlades som ett hittegodsärende. När vi fick in en anmälan från hundägaren i Hallingeberg om att en border collie som är hans saknades kunde vi matcha den med den hund vi redan omhändertagit.
- Eftersom hunden inte hade någon id-märkning och ägaren berättade att ingen av hans hundar har det så ger lagen om märkning och registrering av hundar oss rätt att tvångshämta dem och hålla dem i förvar i sju dagar, säger Klas Werme.
Alternativen är nu två: antingen id-märks hundarna av Peter Wallén och han får tillbaka dem, eller så id-märks djuren inte och då bestämmer polisen om de ska skänkas bort, säljas eller avlivas efter de sju dagarna.
- Men jag ska se till att hundarna id-märks direkt. Jag har redan varit i kontakt med polisen och de säger att om jag bara märker hundarna så finns det inga hinder för mig att få tillbaka dem, säger Peter Wallén på måndagen.
Samtidigt fortsätter polisen att utreda brottet mot jaktlagen, som rör misstankar om att hundarna inte hållits under den uppsyn som lagen kräver.
Polisen väntar också på svar från Peter Wallén angående det djurskyddsärende som VT tidigare har skrivit om. Wallén säger att han fick brevet från polisen i fredags, vilket ger honom knappt två veckor att ge sin syn på omständigheterna kring de rivna och döda rådjuren i Hallingeberg.
Först därefter tar polisen beslut hur de ska agera i just djurskyddsärendet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!